Sommar i Åsa

Ingela Schönning arbetar som PR-ansvarig hos oss på Resia. Hon bor i mysiga Åsa som ligger ungefär 5 mil bilen söder om Göteborg. Här delar hon med sig av sina tips inför sommaren! 

Åsa är den lilla idyllen som vaknar till liv i maj. Det är orten där bohusklippor möter sandstränder. Hit har badtörstande resenärer kommit ända sedan sekelskiftet då många tog tåget till Åsa Havsbad. Idag är tågstationen borta, men baden, havet, klipporna och framförallt den fridfulla lunken finns kvar. Och det finns havsbad i alla dess varianter, med mer än tio olika stränder att välja på. Jag tipsar om mina favoriter.

Åsa Havsbad
Åsa Havsbad, eller Sörvik som stranden kallas av Åsaborna, ligger väldigt nära det lilla centrumet och är framförallt ungdomarnas och turisternas favoritstrand. Den stora campingen som ligger alldeles i närheten lockar många turister och runt stranden är det ofta mycket olika aktiviteter och arrangemang. Sanden är vit och finkorning och här kan det ibland finnas stora härliga vågor att bada i.

Stenvik
Stenvik är precis som namnet avslöjar, stenig. Men ack så liten och charmig! Här är det inte så mycket turister, utan främst ”bofasta” sommargäster som återkommer år efter år. Gillar du tennis så är den perfekta kombinationen att spela en match på tennisbanan som ligger på den lilla grusvägen ner mot stranden. Fantastisk bana. Biljetter köper man på bensinmacken i Åsa och en timma kostar 80 kronor. Det går också att ta lektioner här under sommaren för den som behöver. Bästa avslutningen är förstås ett bad!

Näsbokrok
Näsbokrok är det fantastiska naturreservatet som sträcker sig över en stor udde. Här är landskapet kargt och stenigt. Naturen orörd och vild. Det är platsen för den som vill hitta sina egna bad eller sin egen salta, solvarma klippa att njuta av sommaren på. Längs hela kusten med och efter naturreservatet finns fantastiska klipper och små vikar. Det är en promenad att ta sig dit, men verkligen värt besväret när man väl är framme!

Gårda Brygga
Här trivs barnfamiljerna! Viken är långgrund och omringad av bryggor. Man har perfekt översikt även över de små knottarna. Ute på bryggorna brukar det vara ett fasligt liv när barnen trängs för att fiska krabbor. Konstigt nog tar krabborna aldrig slut. I juli kan man passa på att ta simmärken ute på bryggorna varje vardag mellan klockan 13 och 15. Fantastiska simlärare är på plats och coachar även de kallaste och regnigaste dagarna. Här har mina barn tagit både simborgarmärken och sjöstjärnor! Märkestagningen är kostnadsfri.

Vid stranden finns en kiosk som brukar ha lättare grillrätter på sommaren. Det finns också fräscha toaletter.

Äta
Tyvärr är utbudet av restauranger inte lika stort som utbudet av stränder i Åsa. Men för varje sommar som går så blir det bättre! På Åsa La Pizza och Restaurang Svanen brukar det vara håll-i-gång på sommaren, främst är det pizza och öl på menyn ibland med lokala band som spelar. Det finns också en bra thai och en grill, och förra sommaren öppnade det charmiga bageriet som funnits sedan 1933 en uteservering. Den rekommenderas! Annars är den kulinariska höjdpunkten Freadals Trädgårdscafé där man kan njuta av både fantastisk mat och miljö. Ett tips är att kolla öppettiderna eftersom de varierar!

Bo
Många som besöker Åsa på sommaren bor på någon av campingarna. Men det finns också privata stugor att hyra samt tre olika vandrarhem. Åsa Vandrarhem STF, Bygårdens Vandrarhem och Folkhögskolans Vandrarhem. Priset ligger ungefär på 200 kronor per person i dubbelrum. Det finns också några rum och en stuga att hyra på Freadals Trädgårdscafé.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.