6 juni, svenska nationaldagen!

Grattis Sverige! Idag firar vi Sveriges nationaldag. Nationadagen firas till minne av dagen då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523. 2005  bestämde man att dagen skulle bli en helgdag. Trots det så har det ändå varit svårt att få ”folket ur stugorna” för att fira sin dag!


Om du vill fira nationaldagen så ordnar alla städer i Sverige festligheter.

I Stockholm firas det på flera håll, bl a på Kungliga slottet. Kronprinsessparet öppnar portarna för allmänheten och det är fri entré mellan 10-17. Även på slottets museer så är det fri entré. På Livrustkammaren kan du passa på att se på utställningen ”Kunglig vintage”. Dessutom bjuds det på musik, föredrag, rundvandringar och extra aktiviteter för barnen. I Storkyrkan kan du lyssna på konsert.  

I Göteborg firas nationaldagen bl a i Slottskogen och man anordnar en välkomstceremoni för de 600 nya medborgarna och 14.00 blir det konsert med Göteborgs symfoniker. På Gustav Adolfs torg kl. 15.00 samlas kristna från olika kyrkor och samfund för att be för landet.

På Stortorget i Malmö firas nationaldagen traditionsenligt med högtidstal av landshövdingen. Dessutom blir det flaggparader, uppvisningarna och konsert med Orsa Spelmän. Malmö stad bjuder alla besökare på fika! I Folkets Park inriktas firandet framförallt för barnen med sång och musik.   

Själv kommer jag tyvärr inte att hinna med så mycket firande då vi har fullt upp med en student som ska firas imorgon. Men Slottskogen ligger nära och konserten med Göteborgs symfoniker brukar vara härlig om vädret är bra!

Hur ska du fira nationaldagen?

Betygsätt inlägget:
Kategori: Övrigt
Taggar:

2 Responses to 6 juni, svenska nationaldagen!
 1. Carro Svara

  Jag firade med en fika på stan och sedan kalas för svärmor. Kanske inte så mycket till firande för just Sverige, men dagen blev ändå mysig.

  • Hallin Svara

   Carro:
   Vi är ju inte så vana ännu med att fira vår nationaldag. Men en extra dag ledigt med en fika är ju inte dumt!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.