Barcelona – Gaudis Casa Batllo

Innan vi reste til Barcelona så var det väldigt många som naturligtvis berättade om alla Gaudis byggnader. När vi fick höra om Casa Batllo så sa väldigt många att de bara hade sett det på utsidan men att insidan ska vara helt fantastisk.

Intresserad av både arkitektur och inredning som jag är så var ett besök på Casa Batllo nödvändigt! Vi hade fått höra att köerna var långa så vi var där redan när de öppnade kl. 9.00! I rabatthäftet som följde med biljetten till hop on hop of-bussarna kostade inträdet 16.30 €. Det fungerade bra med audio-guiden på engelska där man tryckte in de tydligt utsatta numren för de olika rummen.

Genom att titta på utsidan så kan man nästan föreställa sig att insidan är något helt annorlunda än vad man tidgare sett. Uppför trappan i det första rummet som möter en så finns det en liten inbyggd sittgrupp med öppen spis i väggen.

Rummet ut mot gatan var definitivt ett av de vackraste. När solen lyser igemom de färgade glasen så bildas ett alldeles speciellt ljus. Titta på fönstren! Det är svårt att förstå att det här byggdes alldeles i början av 1900-talet. Huset har inte en enda rät vinkel och man kan föreställa sig att det tog nästan tre år att bygga. Gaudi var själv med under hela processen och kunde planera alla fantastiska detaljer på plats.

Trappuppgången upp i det fem våningar höga huset var även den helt fantastisk.

Vinden är ljus och luftig och ska föreställa ett stort havsmonsters mage.

Uppe på takterassen ser man hur den stora ”drakryggen” går längs utmed hela taket. Nedanför ligger takplattorna som ska föreställa ”fjällen” på draken.

På taket ser man också skortstenarna på närmre håll.

Jag rekommenderar verkligen att se Casa Batllo på insidan. Vi var här länge och gick bara runt och förundrades över hur byggnaden överhuvudtaget är möjlig!

2 Responses to Barcelona – Gaudis Casa Batllo
  1. Gilla Svara

    Det är en fantastisk byggnad precis som allt annat Gaudi gjorde.

    • Hallin Svara

      Gilla: Ja, det är svårt att förstå hur detta kunde ske i början av 1900-talet med de tiders ideal! Helt fantastiskt men ett sorgligt öde för Gaudi.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.