Göteborgs skärgård

Eftersom Resia har sitt huvudkontor i Göteborg och det är där jag bor så börjar tipsen här.

För några år sedan installerade Västtrafik ett helt nytt biljettsystem som verkligen inte är enkelt att förstå sig på. På Tidpunkten, som du hittar på Drottningtorget, Nils Ericssonsterminalen och vid Brunnsparken får du bra hjälp med hur du ska göra. I de flesta spårvagnar går det att lösa biljett på en kortautomat och du kan även lösa sms-biljett.

När du väl fått kläm på hur det fungerar så har du en mängd möjligheter. För en enkel biljett för 20-25:- kan du med, 11:ans spårvagn till Saltholmen, sedan med skärgårdsbåtbåt, ta dig ända ut till ytterskärgården.


Bild lånad från Styrsöbolaget.

Vrångö
Längst ut ligger Vrångö som är den ö med de bästa stränderna. Gå till vänster när färjan kommer fram och följ stigen så ligger stränderna där. Boende finns på Villa Solviken där man också kan bada i vedeldad tunna. Precis vid färjelägret ligger Rock Rome Café där man kan spela minigolf och äta lättare rätter. Varje fredag under högsommaren mellan 19-23 så arrangerar man Wrong Island Blues Club med olika band som spelar.

Brännö
Brännö är kanske den ö som är mest känd. Det är framförallt Dans på Brännö Brygga och Lasse Dahlqvist, som bodde på ön, som man känner till. Dansat på Brännö Brygga har man gjort sedan 60 år tillbaka i tiden. Varje torsdag mellan 30/6-11/8 är det dans. Om du åker med skärgårdsbåten från Saltholmen ska du gå av vid Husvik. Alldeles intill ligger dansbanan. Här finns enklare rätter att köpa och det är en härlig stämning till levande musik, mycket Evert Taube och Lasse Dahlqvist förstås! Strömma skärgårsbåtar ordnar arrangerade turer från Lilla Bommen i centrala Göteborg. För 545:- får du förutom båtturen till Brännö Brygga också en räk- och laxbuffé.


Bild lånad från Strömma Skärgårsbåtar

Om du istället går av på Rödvik, den andra hamnen på Brännö, kan du promenera genom huvudgatan på ön och njuta av den gamla bebyggelsen. Ungefär mitt på ön ligger Brännö Värdshus där de serverar allt från enklare rätter till a la carte. Intill ligger Pensionat Baggen där du kan övernatta. Öns bästa badplatser ligger inte så långt från Husvik.

Styrsö
Styrsö har tre hamnar. Om du går av vid Skäret kommer du till Pensionat Skäret som är en riktig idyll. Hit kan du åka över dagen för att njuta av en god middag, ta ett dopp och sedan åka tillbaka. Det finns även hotellpaket med övernattning. Den största hamnen heter Bratten och alldeles intill ligger en fin badplats. Om du kliver av vid Tången så finns här bl a en fisk- och skaldjursrestaurang. På Styrsö finns flera möjligheter att övernatta.


Pensionat Skäret, bild lånad från Countryside Hotels

Det finns många fler öar att upptäcka. Hoppa av båten, promenera runt, ta ett dopp och åk vidare till nästa! Om du stannar längre än två timmar så måste du lösa en ny kupong!

6 Responses to Göteborgs skärgård
 1. Ola Tulldahl Svara

  Hej!

  Tack för att vi har blivit omnämnda i din blogg!
  Du har rätt, skärgården är verkligen underbart! Det är som att bo och leva i ett semesterparadis. =)
  Du är vart välkommen tillbaka till oss!

  Vänligen
  Ola Tulldahl
  Pensionat Styrsö Skäret

  • Hallin Svara

   Ola Tulldal:
   Tack för det! Det blir helt klart ett besök i sommar!

 2. Petra Palmgren Svara

  Förra sommaren tog jag med mig dottern till Styrsö. Det var vårt första besök på denn charmiga ö. Pensionat Styrsö Skäret hade underbart goda smörgåsar med egen odlad ruccola-sallad. Passade på att kika på deras rum när jag ändå var på plats. Mysigt och personligt och hit återvänder jag gärna för en vistelse! Mvh / Petra

  • Hallin Svara

   Petra:
   Vad kul att du gillade Styrsö och Pensionat Skäret. Det är verkligen lyxigt att ha så nära till skärgården som vi har i Göteborg!

   • Ola Tulldahl Svara

    Ni är härliga! Era kommentarer värmer verkligen! Ni är båda varmt välkomna tillbaka! =)
    Bästa hälsningar
    Ola Tulldahl

    • Hallin Svara

     Ola Tulldahl:
     TACK för det!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.