Tossa de Mar

Cirka 9 mil norr om Barcelona ligger Costa Bravas pärla, Tossa de Mar. Vi väntade med att boka in vår ”sol- och badsemester” in i det sista. Vi var inte riktigt säkra på vart vi skulle åka och försökte höra runt med säljare och bekanta som varit i området. Flera stycken nämnde Sitges som en trevlig ort att kombinera med Barcelona. Enkelt att ta tåget och nära till flygplatsen på vägen hem. Men alltfler pratade om Tossa de Mar och hur mysigt det var. Vi började att titta på hotell och hos Sembo hittade vi ett fantastiskt hotell, Diana, som låg mitt i Tossa de Mar med 10 meter till stranden!

Hotell Diana är byggt i början 1900-talet och man kan verkligen känna atmosfären i det här hotellet som är byggt i art nouveau-stil.


På den här mysiga gården äter man sin frukost


Hotellet har verkligen en originell atmosfär


Vackra fönster i de rymliga rummen.


Man kan verkligen föreställa sig hur det har sett ut här förr i tiden när semestrande spanjorer åkte på pensionat över sommaren

 och satt och konverserade i salarna.


Vi undrade om inte Gaudi varit inspirationen?!

Många kanske tycker att Tossa är väl litet men för oss som gillar mindre och genuinare orter så passar det perfekt. Stranden är väldigt fin och välskött och ramas in fint av staden och den gamla borgen. Det blir djupt fort, något som man som vuxen föredrar! Speciellt när vattnet inte är mer än 17-18 grader och doppen blir snabba!

Utefter stranden ligger en strandpromenad med många trevliga restauranger där de framförallt serverar fisk. På andra sidan hotellet ligger centrum som består av flera små mysiga gränder med flera butiker. Önskar du mer shopping kan du åka till grannorten Lloret de Mar där flera av kedjorna bl a har butiker.

Den allra mysigaste delen av Tossa, och den som gjorde störst intryck på oss, är borgen och den lilla staden som är byggd under 1400-1500-talet och som är byggd på höjden ovanför centrum och stranden.

Här kan man vandra ända upp till toppen och få en fantastisk utsikt. Vandra runt längs muren runt staden och ner bland husen. Här finns några mysiga barer och restauranger där du kan stanna till för tapas och ett glas cava.

De bästa restaurangerna hittar du utefter vägen om du går bort mot centrum till den gamla delen. Priserna på restaurangerna var ganska höga och de flesta valde att äta de prisvärda menyerna runt 15€ då det ingick både för-, huvud-, efterrätt och dryck.

Vi var dock nyfikna på den lokala maten och testade en fiskrätt som var speciell för Tossa. För 23€ fick man två bitar fisk av Hake och en annan sorts fisk. Detta tillagas i ugnen med en hel vitlök. Till detta serveras potatis i en slags sås som du ska mosa med den bakade vitlöken. Kanske inte någon kulinarisk upplevelse som går till historien… men väldigt kul att prova. Till det drack vi ett fantastiskt vitt vin från trakten.

10 Responses to Tossa de Mar
 1. Britt Svara

  Ser verkligen härligt ut.
  Kort – fråga? Vad kostar 1 vecka på det hotellet?
  Vänligen

  • Hallin Svara

   Britt:
   Vad kul att du verkar gilla det! Hallin är på semester just nu, men vi återkommer med prisinformation på måndag! Ha en trevlig helg så länge! /Mvh Terese

  • Hallin Svara

   Britt:
   Vad kul att du gillade mitt inlägg om Tossa. Det var verkligen mysigt! Hotellet kostar en aning mer än de andra som Sembo har på orten. Vi tyckte dock att det vart värt det. En fantastisk miljö! En vecka kostar mellan 5.500-8.500:- beroende på säsong.

 2. Solvarma Irene Svara

  Hej,

  Tossa de Mar, ett bra val denna lilla fiskeby där jag har bott i nästan 3 år, är tillbaka i Göteborg nu sedan sommaren 2008.

  Fiskrätten ni åt Cimb y tomba kommer från det att när fiskaren hade rensat sin fångst ute i båten så kokade dom denna rätt på allt fiskrens med ben och allt. Jag kan oxå berätta, att det var en rätt som jag bara åt en gång och då åt jag inte upp den heller, som du skriver så var det ingen höjdare, fullt med ben.

  Solvarma hälsningar från Irene

  mer om Tossa och dess omgivningar kan ni läsa i min blogg Mitt liv och mina funderingar

  • Hallin Svara

   Irene:
   Tack för dina Tossa de Mar-tankar! /Mvh Terese

 3. Lena Agefjäll Svara

  Vi var i Blanes förra året och har funderat på Tossa de Mar. Efter dessa bilder har vi nog funderat klar, måste åka dit…Himmel vilket vackert hotell och så charmigt det verkar vara!

  • Hallin Svara

   Lena Agefjäll:
   Vi passerade även Blanes och flera andra orter när vi åkte runt. Men jag måste säga att jag var så glad att vi valde Tossa de Mar. Det är litet men enormt mysigt!

 4. [...] besök. I slutet på maj åkte sambon och jag på en 10-dagars kombinationsresa till Barcelona och Tossa... blogg.resia.se/2011/12/30/gott-nytt-ar
 5. Thorbjörn Svara

  Hustrun och jag tog en 30 minuters båtresa från Lloret de Mar där vi bodde i 10 dagar nu i oktober. Måste säga att det var en riktigt lyckträff med Tossa de Mar. Fantastiskt vackert och lagom stort i vår smak. En fantastisk lunch på Restaurang Rem Vell gjorde inte saken sämre. Vi återkommer gärna hit.

  • Hallin Svara

   Thorbjörn: Visst är det vackert där?! Kanske det blir boende där nästa gång?!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.