Paris – Utflykter

Om du är i Paris under flera dagar och det finns tid för utflykter så ligger det flera inom bekvämt avstånd.

Versailles
Den kanske mest kända utflykten att göra är att besöka det lyxiga och överdådiga Versailles som är det största palatset i Europa. Slottet började byggas 1664 av Ludvig XIV. Efter att Marie Antoinette och Ludvig XVI flydde under franska revolutionen så har det inte använts av kungligheter.

Det är ett enormt stort slott, planera en heldag! Promenera runt bland fantastiska trädgårdar och sjöar. Gå på guidade turer och besök en del av slottet. Titta på spegelsalen där Versaillesfördraget skrevs under 1919. I Marie Antoinettes sovrum, där 19 barn kom till världen, har man restaurerat så att det ser exakt likadant ut som det gjorde då de bodde här. Besök operahuset som byggdes till Marie Antoinettes bröllop, titta även på tronsalen och de kungliga stallarna.

Till Versailles kan du åka med RER-linje C, det tar cirka 30-40 minuter. Inträdet är 8€ och 5€ om du vill ha guidad tur.

Monets trädgårdar
I Giverny cirka 7 mil utanför Paris ligger Monets trädgårdar. I den fantastiskt vackra japaninspirerade trädgården finns en liten sjö med näckrosor och en bro. Här kan du vandra stilla och bara ta in allt det vackra och förundras över hur Monet satt här och målade av alla vackra blommor. Runt bostadhuset finns ytterligare en blomsterträdgård. Här bodde Monet med sin familj under drygt 40 år fram till hans död 1926 . Du får besöka hans rosa hus och gå in i rummen som fortfarande står orörda. Hans stora och ljusa ateljé är numera en stor presentshop.

Monets trädgårdar har öppet mellan 1/4-1/11. Du kan åka tåg från Saint-Lazare i Paris till Vernon. Tåget tar cirka 45 minuter. I Vernon byter man till buss som går till ­Giverny. Inträdet kostar 6€.

2 Responses to Paris – Utflykter
 1. Karin Svara

  Hej! Jag vill tillsammans med min pappa och syster resa till Rom under sista sommarlovsveckan. Jag är nyss fyllda 18 och lillasyster är 15. Det jag undrar är vad man kan skippa och vad man ska lägga fokus på. Vi vill promenera genom staden för att uppleva och upptäcka.

  En andra fråga är hotell, vilken djungel det är! Vi vill gärna bo i Treviområdet med en fräsh standard men ändå charmigt. Alltså scandic-standard men med karaktär. Går det att hitta för ca 1200 kr/natt?

  Kram Karin

  • Hallin Svara

   Karin:
   Vad härligt med en resa till Rom. För ett tag sedan hade vi Rom som månadens stad här i bloggen där du hittar massor av tips. Klicka på Rom här under taggarna till höger så kommer alla tipsen samlade.

   Jag tog hjälp av en av våra Rom-specialister, Ingrid Gustafsson på Resia i Strängnäs, som ger dig följande svar: Mellanklass hotell med bra standard i Trevi området under högsäsong kostar ca 1900:-/natt inkl frukost del i dubbelrum med extrasäng. Två hotell jag kan rekommendera är Accademia och Tritone.

   Rom är en stad med fantastisk atmosfär som är härlig att promenera runt i. Hemskt svårt att säga vad man kan ”hoppa” över. Det beror på syftet med resan? Party eller drömmen om att se saker ”live” och inte på TV/film. Själv skulle jag hoppa över shoppingen eftersom det är dyrt i Rom. Satsa på Fontana di Trevi, vacker fontän som funnits med i måååånga filmer och Spanska trappen; strosvänligt område med caféer, restauranger.

   Se St Peterskyrkan i Vatikanen bara för att det är så unikt och vackert. Rom skulle inte vara Rom utan det! Eventuellt kan man
   kanske skippa Collosseum om inte pappa måste återuppleva gamla ”pojkminnen” och se det på plats; visserligen ”bara” en stor byggnad som man inte kommer in i.
   Piazza Navona kvällstid ett måste om man ska ut och äta middag.

   Det brukar lösa sig när man väl är på plats tror jag. Köp en turistguide på Rom!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.