Paris – de olika kvarteren

(Uppdaterat 190905) Paris är uppdelat på 20 arrondisment. När det gjordes för första gången 1795 så var det bara 12. 1860 så gjorde Napoleon om uppdelningen och en del förorter räknades då till staden.

Marais-kvarteren
I det 3:e arrondismentet ligger Paris äldsta kvarter, Marias-kvarteren. Det sägs vara den mysigaste delen av Paris och du får absolut inte missa det här området under din vistelse. Här är gatorna lite smalare och husen ligger tätt. Otroligt mysigt att bara ströva runt men här finns gott om härliga butiker, gallerier, konstmuseer, marknader och restauranger. Det är här du hittar specialaffärerna med lite udda och roliga ting. Besök t ex A l’Olivier på 23 rue de Rivoli som har funnits i 150 år och som är specialist på oljor av alla de slag. Både till maten och kroppen! I Marais-kvarten ligger också Picasso-museet. När Picasso gick bort så donerade hans familj tusentals av hans verk till den franska staten i arvsskatt. Därav så finns den största Picassosamlingen i världen här.

St-Germain – Latinkvarteren
På den vänstra stranden hittar du området St-German, de latinska kvarteren för författare och intelektuella. Här ligger La Sorbonne, Paris berömda universitet. Du hittar gott om härliga caféer men även många bokhandlare. Om du vill köpa med dig godsaker, antingen för ett avbrott vid Seines strand eller att ta med hem, så hittar du här flera chocolatiers i området. Den lyxigaste är Michel Chaudun på 149 rue de l’Université. Besök också Paris äldsta kafé, Le Procope på 13 rue de l’ Ancienne-Comédie.

Monmarte – konstnärskvarten
Det var här i Montmarte som de berömda konstnärerna, bl a Picasso, van Gogh och Dáli slog sig ner. Det finns fortfarande gott om konstnärer här och många är de som står och målar av turister på Place du Tetre. I området hittar du Sacré-Coeur. Ta alla rappsteg upp till toppen och njut av utsikten från Paris högsta punkt. Montmarte är en charmig del av Paris med sina trånga gator. I Montmarte hittar du också de ”syndiga” kvarten med bl a Moulin Rouge och Folies Pigalle.

Paris erbjuder en mängd mysiga kvarter? Vilket är ditt favoritkvarter?

Boka flyg och hotell till Paris

Boka flyg till Paris

Boka hotell i Paris

Boka weekend till Paris

Boka evengemang i Paris

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.