En månad i Australien – från två håll

Australien är en plats med många olika naturer, allt från öken till regnskog, palmkantade stränder till träsk och storstäder till sömniga småbyar. Jessica avslutade nyligen sin backpacker-resa i Australien, en månadslång semester och Linda gjorde fem veckor med ryggsäck här för några år sedan. Våra säljare säger att en kortare resa på två veckor också funkar bra. Viktigt är att ta reda på vad du vill se och planera utefter det, för landet är stort. Jessica var i Sydney och Melbourne och Linda började högre upp och avslutade i Melbourne.

 

Sydney
Sydney är en stad som fått omdömet att vara den häftigaste staden i världen, så även av Jessica. Bra är att allt är centralt och går att gå till. Klassiska sevärdheter är Operahuset, antingen från ovan eller via hamnen och Harbour Bridge. Även the Rocks, som är Sydneys äldsta kvarter och där de första fångarna bosatte sig under 1780-talet. Området har mysiga små gator med kullersten. Gör ett besök i någon mysig park och även i den stora och fina kyrkan St Mary’s.


Operahuset i Sydney går att se både från luften, land och havsvägen.

Luna Park är en nöjespark med en entré där du kliver in i en glad gubbes öppna mun. Inträdet är gratis och sedan betalar du för de åkattraktioner du känner för.

Bondi Beach är en känd surfstrand, ca 20 minuter från centrum, som många rekommenderar. Det är enkelt att ta sig hit med antingen buss eller spårvagn. Längre uppåt ligger det ännu fler bra stränder.

Tips på guidad tur! Gå till ankaret på Rådhusplatsen på George Street, mellan Sydney Town Hall och St Andrews Cathedral kl. 10.30 eller 14.30. Härifrån utgår en tre timmar lång guidad tur och lätt promenad genom Sydney. Bästa av allt är att det är gratis! (Men de tar gärna emot dricks.) I februari 2009 startade Justine och Ross turerna I’m free för att de älskar att dela med sig av sin favoritstad.

Melbourne
Melbourne är en kulturell stad som Jessica tycker påminner mycket om Göteborg. Här finns tillexempel Australiens största spårvagnsnät. Staden är även känd för sina caféer och barer. Du hittar många mysiga små gränder med restauranger, affärer för mycket shopping och uteserveringar. Här finns även ett grekiskt kvarter och Melbourne är den stad som har flest antal greker utanför Grekland.

Gör tillexempel ett trevligt besök på Melbourne Zoo och se bland annat koalor, surikater, elefanter, dingos, lejon och kängurur.


Surikater på Melbourne Zoo. Men se upp för dingos i det vilda.

Jessica vill även rekommendera en tur västerut längst Great Ocean Road. Detta är en lång och otroligt vacker kuststräcka. Även stor chans att se både vilda koalor och kängurur. Längst vägen finns många utkiksplatser man kan stanna och beundra utsikten från. Vägsträckan mynnar ut till de tolv apostlarna, som du måste passa på att se så länge de faktiskt finns kvar. Det är kalksten som slitits ner av naturen.

Östra Australien
Lindas Australien började i Queensland och Cairns, i östra Australien. Efter att ha varit runt i Asien avslutades deras äventyr här. Visste du att det bara är i Queensland som man får hålla i en koala?

I Cairns är både snorkling och dykning stort. Vill du se mer ska du skaffa bil och åka runt, något som Linda gjorde när de fortsatte till sandön Fraser Island. Många säger att detta är ett måste när man är i Australien. Kör bland sandterräng och på stranden. Viktigt är att anpassa sig efter tidvattnet och för dingos, hundliknande djur som inte alls är lika vänliga som hundar.

Det är även lätt att ta Greyhoundbussar i Australien och Linda åkte vidrare från Noosa till Brisbane och sedan till Surfers Paradise, som är som namnet säger; surfarnas paradis.

Fortsätt sedan till småstaden Byron Bay, Australiens östligaste punkt. Surfa, häng på vackra stränder och i små vikar. Här finns även Cape Byron, en klippig udde med fyr högst upp och en jättevacker utsikt. Fyren är ett känt landmärke. Staden passar även bra för promenader, med chans att se wallabies (små kängurur) och för shopping.

När Linda var här var det april och de två dagarna de låg på stranden var förmodligen de sista solstrålarna som nådde deras bruna kroppar. Ett bra tips är att först kolla upp hur vädret är dit du ska åka, för när vi i Sverige har vår har Australien höst. Stannar du en längre period kan du även kombinera resan med arbete.

Båda resenärerna är otroligt nöjda med Australien. Vi tackar för både trevliga bilder och bra tips!

One Response to En månad i Australien – från två håll
  1. Australien Svara

    Hej! Tack för tipsen! Själv har jag länge velat åka till Australien, men aldrig haft tid eller råd.

    MVH.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.