Världens sju underverk – Chichen Itza

Redan på 90-talet startades charter till Mexico och Yucatánhalvön. Då var det boende i Cancún som gällde. Numera bor man i betydligt mysigare Puerto del Carmen.

Jag var där innan säsongen skulle starta för att samla intryck och ta bilder för att kunna berätta för alla nyfikna resesäljare. Det jag mest minns från mitt besök var alla fantastiska utflykter och då främst Chichen Itza som har blivit utsedd till en av världen sju nya underverk. Vi hade en väldigt duktig guide och jag blev djupt engagerad av historien bakom. Mitt föredrag kom senare att mest handla om detta : )

Redan på 500-talet började staden att byggas och beboddes då av mayaindianer. Staden invaderade av spanjorer på 1400-talet då Montezuma, aztekernas härskare, regerade. Ibland hör man uttrycket om Montezumas hämnd som man kallar den magsjuka som en del får som besöker Mexico. Det ska helt enkelt vara en hämnd från Montezuma efter invasionen.

På 1800-talet hittade man ruinerna i djungeln och började gräva fram de mäktiga byggnaderna i staden. Det mest kända byggnadsverket är pyramiden, Juego de Pelota. Det är byggt i nio etage, lika många månader som kvinnan är gravid och 365 trappsteg, lika många dagar som det är på ett år. En dag om året står solen så att det inte bildas någon skugga från pyramiden på hela dagen. Det var deras sätt att räkna åren.

En annan byggnad som intresserade mig var den stora planen, Juego de Pelota, med läktare. På sidorna kan man se reliefer från de stora spel som hölls här. Det sägs att de som förlorade skulle offras i offerbrunnen som också finns här. Krigarnas tempel är en annan praktfull byggnad som bl a är dekorerad med ansiktsmasker.

Jag rekommenderar skarpt att besöka Chichen Itza på en guidad tur. Det är fantastiskt att höra hur flera av byggnaderna är uppförda med massor av tankar bakom.

Mellan november och april kan du åka på charter till Mexico med Apollo, Fritidsresor och Ving. Missa absolut inte utflykten hit!

4 Responses to Världens sju underverk – Chichen Itza
 1. Kajsa Svara

  Hej och tack för en härlig reseblogg!
  Jag är en 24-årig tjej som tänkte ta en ensam-semester i sommar för att utmana mig själv som har en tendens till att vara lite för översocial. Jag tänkte kolla om du har något bra tips på ställe där det är bra pris för ensam-resenär och det finns bad men även stad som man kan strosa runt i.
  Tusen tack =)
  /kajsa

  • Hallin Svara

   Kajsa:
   Vad kul att du gillar bloggen! Det är spännande och kul att resa på egen hand. Ofta träffar man människor som man kanske inte alls skulle ha träffat annars. Själv är jag väldigt förtjust i Grekland. Tycker om både maten, baden, stränderna och atmosfären. Om du vill vara lite mer ”äventyrlig” så kan man köpa en flygstol till Aten eller Santorini och åka vidare med båt. Naxos är en härlig ö med både fina stränder och en otroligt mysig stad man kan strosa runt i. Det är inga problem att hitta boende när båten anländer. Kanske att du bor bäst närmast staden där det även finns en strand. Det finns ganska gott om boende vilket gör att du borde hitta ett rum för 25-30€ per natt. Om du vill åka på charterresa så har jag sett att Apollo har en singelkampanj just nu där du slipper att betala enkelrumstillägg.

   Hör av dig om du önskar mer tips!

   • Kajsa Svara

    Tusen tack för tipsen nu ser jag fram emot en solosemester i härliga Grekland!

    Jag kanske ska försöka med flygstol och Naxos, vet du några hotell du på rak arm skulle rekommendera?
    Tack igen!

    • Hallin Svara

     Kajsa:
     Vad kul att du nappade på mitt tips om Naxos. Det är verkligen en charmig ö, mycket att göra men ändå med ett avslappnat lugn. Det går tätt med båtförbindelser både från Aten och Santorini. Har inte några hotellnamn men när du anländer med båten så står rumsuthyrarna tätt och ”slåss” om din uppmärksamhet. Fråga efter i vilket område som hotellet ligger och ta verkligen tillfället i akt att pruta. När vi var här 2006 så betalade vi 30€ för en lägenhet för fyra i juni! Jag skulle rekommendera att bo vid Agios Georgios-stranden som ligger intill Naxos stad. Det är inte den bästa stranden på Naxos, ganska mycket folk men det är trevligt att kunna promenera in på kvällarna och ta del av folklivet som är något extra på Naxos samtidigt som du har nära till bad. I Naxos stad promenerar man runt i den labyrintlika staden och hittar små tavernor på gårdarna. Här finns många små mysiga butiker samt en trevlig hamnpromenad. Om du vill uppleva mer genuina stränder så är det mycket enkelt att ta bussen till Agia Anna, Maragas, Plaka och stränderna som ligger söderut efter kusten.

     Lycka till och hoppas nu att du får det riktigt härligt på ditt äventyr! Du får höra av dig och berätta hur du haft det när du är tillbaka!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.