Äventyret stavas Nya Zeeland och Australien

Resdammet efter ett 8 månaders äventyr har knappt lagt sig för Jessica. Hon lämnade Sverige tillsammans med en vän i september förra året, för att upptäcka både sig själv och världen. Ett äventyr som innefattande fallskärmshoppning, forsränning och fina platser och händelser att spara i minnet. I veckan mötte familjen upp och jag fick chansen till en färsk sammanfattning.

Ett äventyr som stavas Nya Zeeland
Flyget tog tjejerna till Nya Zeeland, ett land ganska likt Sverige med fyra årstider. Även växtligheten är någorlunda lik, om man bortser från palmerna såklart. Men olikheterna finns där också, Nya Zeeland har tillexempel det där turkosa vattnet och de fina stränderna som Sverige inte har. Även människorna utstrålar mer värme, de var ofta glada och trevliga och i affären hälsade och frågade de hur svenskarna mådde. Ett bra råd är att inte bara umgås med andra backpackers, utan även med lokalbefolkningen.

Guldkornen på Nya Zeeland
Jessica och hennes reskompis var runt hela Nya Zeeland och jobbade och kunde därför se en klar skillnad mellan Nordön och Sydön. Nordön har fler städer, däribland landets största stad Auckland. Här bor även de flesta invånarna, trots att ön är den mindre av de två. Sydön har mer ödemark och en särkilt magnifik känsla uppstår när man är på västkusten omgiven av berg. Jessica har pärlor på båda öarna.

Hahei är ett mysigt samhälle i Coromandel på Nordön. Här finns en liten affär och inget mer, inte ens en bankomat. Men det är just lugnet som gör platsen till en av Jessicas favoriter, som vandrade, paddlade kajak och åkte på båtguidad tur. Jessica såg även Cathedral Cove, en klippa som vattnet gjort ett hål i. Här spelades Narnias öppningsscen in.


Hahei, en av favoriterna.

I Rotorua, på Nordön, åkte Jessica en spännande forsränning och badade i lerkällor (tyvärr fanns även illaluktande svavelkällor i området). Hon fick även lära sig mer om Maorikulturen och krigsdansen haka, som förr i tiden utfördes mellan stammarna före en strid. Idag utförs krigsdansen vid rugbymatcher och kanske är det just dansen som gett landet världens bästa rugbylag, All Blacks.

Milford Sound är en djup fjord på Sydön. Här åkte Jessica runt i båt och tittade på vackra vattenfall.


Milford Sound har många vackra vattenfall.

Sydöns västkust erbjuder även de två glaciärerna Franz Joseph Glacier och Fox Glacier. Jessica berättar att man kan ta helikopter upp men detta är dock ganska dyrt. Själva kom Jessica och hennes kompis så nära som 100 meter (utan helikopter!) och det tycker de räckte.

Dessutom hoppade Jessica fallskärm från 12.000 fots höjd. Billigast är det i Taupo och då kostar det runt 249 NZD (ca 1.350 svenska kronor).

Punkten sätts i Australien
Jessica och hennes kompis flög efter 7 månader vidare till Australien, som faktiskt är lika stort som Europa. Detta är en plats med många olika naturskillnader; här finns allt från öken till regnskog, palmkantade stränder till träsk och storstäder till sömniga småbyar. Ett råd från både Jessica och våra säljare är att kolla upp vädret för årstiden för att sedan välja vart man vill åka. I norra delarna är det tillexempel 40 grader varmt på hösten. Jessica var i Sydney och i Melbourne och såg sevärdheter som operahuset, Harbour Bridge, The Rocks-kvarteret och besökte Melbourne Zoo. Eftersom de under hela Nya Zeeland-vistelsen arbetat valde de att ha lite mer semester här.


Melbourne.

Vad kommer du aldrig glömma?
Fallskärmshoppningen. Och hela upplevelsen, att åka ut i världen, träffa massa intressanta folk och bara det faktum att ständigt upptäcka nya saker.

Vad är ditt kommande mål?
Jag ska jobba resten av våren och sommaren, kanske ta en kurs i grekiska och sedan till nästa vår får vi se om det står Grekland på biljetten!

Jag tackar Jessica för att vi fick följa med till Nya Zeeland och Australien för  en stund. Även för lånet av de fina bilderna!

One Response to Äventyret stavas Nya Zeeland och Australien
  1. [...] kombinerar det med säsongsarbete. Jag har pratat med Jessica som, bland annat när hon var här hösten... blogg.resia.se/2011/08/20/jobba-med-kiwi-pa-nya-zeeland

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.