17 maj – Grattis med dagen Norge!

Då jag är sambo med en norrman så har jag vid några tillfällen fått möjligheten att fira 17 maj på plats i Norge. När man träffas så hälsar alla på varandra med ett glatt – Grattis med dagen! Norge har haft en helt annan historia än det vi haft så det kanske inte är så konstigt att man vill fira sin självständighet sedan 17 maj 1814 då kung Christian Fredrik skrev under landets grundlag.

Många åker in till Oslo där det största firandet äger rum, Karl Johann är ett hav av norska flaggor som viftar! I mindre städer så samlas man ofta i skolorna där barnen uppträder. Där brukar det vara tävlinger, uppträdanden, lottförsäljning och hembakt. Därefter går tågen genom stan med barn från skolor, orkestrar och grupper från föreningslivet. Sist kommer Russetåget med treorna som ska ta studenten. Under hela trean har de gått klädda i några slags röda ”arbetarbyxor” och 17 maj är dagen då man firar sin student trots att slutproven återstår!

I fjol var vi i Sandefjord och firade 17 maj. Dottern i familjen spelar baryton och det var nervöst på morgonen när uniformen och de vita handskarna skulle på innan uppträdandet och tåget skulle gå. Redan 9.00 startade aktiviteterna på skolan. Vid 11-tiden var det dags för tåget som gick genom hela Sandefjord. Tror det varade i över tre timmar och det var fantasiskt att få se! Alla är glada och viftar med sina flaggor och hela tiden hör man – Grattis med dagen!

Efter tåget så samlas familjen och man äter gott. Sedan är det dags at ta en tur ner på stan igen där man fått besök av ett tivoli.

Om du inte har varit i Norge den 17 maj så rekommenderar jag verkligen ett besök! Det är härligt med all glädje!

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

One Response to 17 maj – Grattis med dagen Norge!
  1. Ann-Christine Svara

    Hej Hallin! Min väninna bor i Oslo sen många år – och vid ett besök på just 17 maj fick jag lära mig att norrmännen denna dag äter frukost hos varandra. Jag blev förvånad över att det verkligen ÄR en folkfest, ALLA är uppriktigt glada, stolta och t.o.m ungdomar bar nationaldräkt. Jag rekommenderar verkligen alla att fira åtminstone en 17 maj i Norge, det är verkligen jätteroligt!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.