Sova med legender i New York

”I remember you well. In the Chelsea Hotel…” Kanske minns du texten till Leonard Cohens kända låt, skriven till Janis Joplin? Båda bodde på legendariska Chelsea Hotel i New York  – eller Hotel Chelsea som det egentligen heter – under långa perioder. Och de är två i en lång rad av celebra konstnärer och artister som levt och arbetat här: Robert Mapplethorpe,  Henri Cartier-Bresson, Mark Twain, Dylan Thomas, Janis Joplin, Joni Mitchell, Tom Waits, Bob Dylan, William S. Burroughs, Jane Fonda, Madonna,  Patti Smith, Marilyn Monroe, Arthur Miller, Thomas Wolfe,  Ethan Hawke, Tennessee Williams, Alice Cooper, Jack Kerouac, Stanley Kubrick, Jimi Hendrix och många fler. De levde som fasta hyresgäster, många betalade sin hyra i form av egenproducerad konst – konstverk som idag kan beskådas i hotellets lobby och trapphus.

 

Första ”skyskrapan”
Hotellet ligger på 23rd Street i stadsdelen Chelsea och har några år på nackan. Det stod klart 1884 och byggdes som flersbostadshus. Vid den här tiden var denna röda tegelbyggnad den högsta byggnaden i New York med sina – med dagens mått – blygsamma 12 våningar. Det gjordes om till hotell 1905 och gästas av många konst- och musikälskare som vill sova med det förflutna. Endast ca 125 hotellrum finns tillgängliga att hyra, resterande 300 rum/sviter hyrs än idag ut på längre kontrakt till främst musiker och konstnärer.  Priserna för en natt varierar över tid, mellan $89 (jan-feb) upp till $199 (jul och nyår), sommartid ca $129 natten. Vill du bo som Bob Dylan är det bra att känna till att han levde i svit no 2011, Janis Joplin i svit nr 411, Leonard Cohen bodde i flera av rummen men på 60-talet höll han till i rum 424.

The Hotel Chelsea med Leonard Cohens minnesskylt.

 

Filmiska miljöer
När jag besökte New York i våras var ambitionen att sitta ner i hotellets bar för att insupa atmosfären. Tyvärr saknas hotellbar (!) så det blev en liten konstrunda i lobbyn. Receptionen ser ut att vara hämtat från en gammal Hollywoodfilm – och hotellet hyrs ofta ut till filminspelningar tack vare sina sceniska kvaliteter: viktorianska spiraltrappor, gotiska ornament och en enormt stor takterass  med utsikt över östra Manhattan och Hudson River. Hotellet anordnar även guidade turer där du får höra mer om dess intressanta historia och om hotellets gäster! Ska du till New York nästa vecka kan du boka in dig på en visning den 26 maj kl 11. Det kostar $40 och turen varar i hela tre timmar.

The Hotel Chelsey lobby

Söker ny ägare
Nu är tydligen hotellet till salu; den familj som ägt det de senaste 65 åren har bestämt sig för att hänga in huvudnyckeln.

Framtiden för hotellet är oviss, kanske väntar nya äventyr. Hur äventyrligt livet levs på Hotel Chelsea idag vet jag inte, men skylten i lobbyn ger en fingervisning: ”No smoking”.

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.