Glimtar av äventyr i Kina

Gästbloggare på Hallins reseblogg: LottaI Kina idag finns hotellpalats värdiga den mest kräsne kejsare. Som turist kan du välja att bo i lyx och shoppa i enorma affärskomplex. Men det finns samtidigt gott om rum för resenärer med ryggsäck och nättare budget och kanske massor av tid att resa och se glimtar av mer än  5.000 års historia. Många svenskar väljer att göra en rundresa med svensk guide – ett effektivt sätt att på kort tid få chans att uppleva mycket.

Varmt – och kallt
Kinas klimat är lika varierat som landet självt: från sibirisk kyla i norr till tropiska regnskogar i söder. Vintrarna i nordöstra Kina når ofta ner till -40 grader och strax över 20 grader sommartid. Klimatet i Peking liknar Sveriges, även om vintrarna är torrare och somrarna hetare. Söderut från Shanghai och utmed kusten präglas av monsunklimat med långa regnperioder under vår och sommar.

Kinesiska muren

Peking och dess sevärdheter
Huvudstaden Peking, med ca 18 miljoner invånare, ligger i norra Kina. Staden grundades under Yuandynastin (1279-1368) av den mongoliske härföraren Kublai Khan. Placeringen valdes bland annat på grund av dess goda fengshui, som betyder vind och vatten och är en österländsk vishetslära om strävan att leva i harmoni med sin omgivning. Idag verkar denna fengshui ha spelat ut sin roll? Peking är nämligen en helt landbunden stad utan närhet till några större naturliga vattendrag och drabbas ofta av torka, i synnerhet under de torra vintrarna. I Peking finns de flesta av Kinas mest berömda sevärdheter. Här ligger Förbjudna staden och Himmelska fridens torg, Sommarpalatset, Himmelens tempel, och naturligtvis Kinesiska muren. Inte konstigt att just Peking med omnejd varje år lockar så många turister!

Karta över Kina: Peking och Xi'anBerömda Terrakottaarmén i Xi’an
Hallin har tidigare bloggat om den uppmärksammade utställningen Kinas terrakottaarmé  som tidigare i år visades i bergrummet under Östasiatiska på Skeppsholmen i Stockholm. Var du kanske där? Reser du till Xi’an kan du se denna märkliga armé i verkligheten: Xi’an ligger i Shaanxiprovinsen och var under Tangdynastin den största staden i världen. Här härskade på 200-talet f Kr kejsaren Qin Shihuang, som sägs ha regerat med järnhand. Han lät bygga tusentals soldater i terrakotta dvs bränd lera, alla i naturlig storlek och utrustade dem med blanka, äkta vapen. Soldaterna av lera ställdes i underjordiska salar till skydd för kejsarens grav. Han var mycket vidskeplig och tänkte sig att soldaterna skulle stiga upp ur jorden när anfallare eller gravplundrare kom och försvara kejsaren i hans sista vila. Så blev det inte riktigt…

Törnrosasömn i 2.000 år
Qindynastin föll inte långt efter kejsarens död. Terracottaarmén plundrades på sina vapen och de underjordiska kamrarna brändes och raserades. Platsen föll i glömska och armén vilade i över två tusen år innan den av en slump återupptäcktes: En dag 1974 höll några bönder på att gräva en brunn, då de plötsligt stötte på ett huvud av terrakotta. Först blev man rädda, man trodde att det var onda andar och slog sönder allt man hittade. Men en arkeolog i trakten förstod att detta var ett mycket speciellt fynd och han lyckades rädda delar av armén. Vid närmare utgrävningar hittade man över 8.000 soldater (!) och man gjorde om platsen till ett museum. Terrakottaarmén kan besökas i Lintong utanför Xi’an, och den ligger några kilometer öster om Qinkejsarens gravmonument, som ännu inte är utgrävd.

Berömda Terrakottaarmén i Xi'an, KinaSoldat i berömda Terrakottaarmén i Xi'an, Kina
Terrakottaarmén står uppställd i marschordning för att beskydda sin kejsare.

Terrakottaarmén togs upp på UNESCO:s världsarvslista 1987 för dess historiska och konstnärliga värden.

Har du varit där? Eller har du andra intressanta berättelser från din Kinaresa, skriv gärna en kommentar!

Bilderna är lånade av Kinaresor.

4 Responses to Glimtar av äventyr i Kina
 1. Jan Olofsson Svara

  Jag och kära hustrun var i Xian häromåret. En upplevelse utan dess like! Kan verkligen rekommenderas. Passade också på att besöka en familj som bodde i en utgrävd grotta i berget.

  • Hallin Svara

   Hej Jan, jag blir avundsjuk! Hur länge var ni i Kina – och vilka områden besökte ni? Utöver Xian, vilka platser eller sevärdheter tyckte ni bäst om? Var det lätt att resa i Kina tyckte du? Oj vad jag ställer många frågor :)! /MVH Lotta

 2. Ida Svara

  Inne i Xian finns det en moské, och mysiga arabiska kvarter med trånga gränder fulla av marknadsstånd. I ett av stånden står konstnären Ding Jitang och säljer sina trätryck gjorda på vackert rispapper. Fin (och lättviktig) souvenir att ta med hem!

  Väl ute vid terrakottaarmén är det väl värt pengarna att anlita en personlig, engelsktalande guide, vilket min man och jag gjorde när vi var där. Det kostade inte så väldigt mycket, och gav oss en grundlig och spännande rundtur genom hela anläggningen, som är ganska stor.

  Inte så långt från terrakottaarmen finns palatset Huaqing Chi, som med sina varma källor var ett populärt spa redan under Tang-dynastin. Mycket vackert! Vi var där på vintern och vi badade inte, men det skall visst vara en fin upplevelse.

  I Beijing får man inte missa hutongerna, de trånga, traditionella bostadsområdena där människor än i dag lever under mycket enkla förhållanden. Det finns hutonger i närheten av Trumtornet, och då kan man passa på att klättra upp där också, och se utsikten över staden.

  Häftig utsikt över Förbjudna staden får man om man orkar klättra upp på Kolberget, precis bakom Förbjudna staden från Himmelska fridens torg sett.

  • Hallin Svara

   Tack Ida för dina detaljrika tips! Att anlita en guide verkar definitivt vara en bra grej för att få ut mesta möjliga – och även kunna ställa frågor. MVH Lotta

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.