Böcker som utspelar sig i Paris

Som vanligt när vi har månadens stad så vill jag tipsa om några böcker som utspelar sig i Paris. Naturligtvis så finns det en hel del gamla klassiker, såsom Ringaren i Notre Dame, Samhällets Olycksbarn (Les Misérables) och En berätelse om två städer av Charles Dickens som lät en av sina böcker i Paris under franska revolutionen. Här kommer jag att tipsa om böcker som finns att köpa nu, de flesta som pocket! Jag kanske borde haft med Da Vincikoden men jag antar att i stort sett alla har läst den vid det här laget!?

Bumerang av Tatiana de Rosnay
För ett tag sedan såg jag filmen Sarahs nyckel samt läste boken av samma författare och blev otroligt gripen. Tipset fick jag av bokhandeln när jag frågade efter en bok som utspelar sig i Paris. Även denna bok verkar vara en gripande bok och vad jag kan förstå så är det en blandning av en thriller och skönlitterär bok. Spännande! Jag läser och recenserar!

Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Läs om Paloma Josse som bor i en stor lägenhet i Paris finaste områden. Renée Michel är portvakt och är en hemlighetsfull älskare av litteratur och konst. Paloma har, trots sin unga ålder, en väldigt krass inställning till livet. Renée och Paloma möts när japanen Kakuro Ozu flyttar in. En otroligt varm och charmig roman. Jag har även sett filmen och jag undrar om jag nästan inte gillar den bättre!

Karamellskorna av Joanne Harris
Ni kanske minns Chocolate där Lasse Hallström regisserade filmen? Karamellskorna är uppföljaren. Vivianne Rocher lämnar sitt Chocolateri och tar med sig dottern och barnet i magen och flyttar till Paris. Här lever hon, på ytan, ett stillsamt liv. Men hon slits mellan kärleken till Thierry och Roux (ni minns Johnny Depp i filmen). Men hon förföljs av sina minnen och måste ta ett beslut om att än en gång fly eller att ta itu med sig själv och sitt liv.

Tillsammans är man mindre ensam – Anna Gavalda
Ännu en bok som har blivit filmatiserad med ett mycket bra resultat. Jag älskar både boken och filmen. Huvudpersonen Camille lever ett väldigt olyckligt liv. Hon bor högst upp på en vindsvåning i Paris innerstad. I samma hus bor Philibert som är en mycket osäker aristokrat som är väldigt blyg. Han räddar Camille från hennes kalla vindsvåning där hon ligger sjuk och tar med henne hem till sin lägenhet. Där bor även kocken Franck som mest är på dåligt humör. Efter ett tag lär de känna varandra och blir vänner. Det är en underbart varm historia som är väldigt fint skriven. Filmen har jag sett flera gånger!

Alberte – Cora Sandel
Denna trilogi om Alberte är en riktig klassiker som utkom mellan 1926 och 1939. De tre böckerna, Alberte och Jakob, Alberte och friheten och Bara Alberte finns som en gemensam pocketupplaga som just nu tyvärr är slut på förlaget. Första boken startar i Norge där Alberte föds. Han flyttar till konstnärskvarteren i Paris och möter kärleken. Med berätelsen får man samtidigt en skildring av första världskriget och efterkrigstiden. Den här är jag riktigt sugen på att läsa och om någon har ett tips var den finns att köpa så höra gärna av dig!

Har du fler böcker du vill tipsa om så lämna gärna en kommentar!

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

3 Responses to Böcker som utspelar sig i Paris
  1. [...] Läs även de parisiska boktips Hallins tipsat om tidigare. [...]... blogg.resia.se/2011/05/16/bokhandlar-i-paris
  2. [...] är man mindre ensam Ni läste kanske när jag skrev om böcker som utspelar sig i Paris hur jag hyllade... blogg.resia.se/2011/05/24/filmer-som-utspelar-sig-i-paris
  3. Pernilla Jourde Svara

    Novellsamlingen ”Kalejdoskop” av Pernilla Jourde
    speglar möten mellan människor av olika ursprung i miljonstaden Paris. Berättaren Paulina utvecklas genom dem hon träffar – Tolken, Kambodjanen, Piloten, Matematikern med flera – och lyckas efterhand smälta in i olika kretsar för att göra intressanta iakttagelser och erfarenheter. Stämningarna är mättade och vändningarna ofta oväntade och man får i de tjugo novellerna en skymt av Paris samtliga arrondissement.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.