Aalborg

Vårt andra stopp på vår Danmarkstur var i Aalborg som med sina drygt 120.000 invånare är Danmarks fjärde största stad.

Jag har varit i Aalborg flera gånger och jag återvänder gärna många gånger igen! Det är en perfekt stad för en weekend. Enkelt med färjan från Göteborg och bara 45 minuter med bil från Fredrikshamn.

Vi bodde på Hotel Phoenix som är ett härligt äldre hotell med mycket charm och perfekt läge.Gångavstånd och mysiga gator
I Aalborg är det gångavstånd till precis allting. Strosa på de båda gågatorna, Algade och Bispensgade med mycket bra shopping. Gör en avstickare till ”Medinan” på Reberbansgade. Här hittar du lite annorunda och mysiga butiker. Promenera runt på torget CW Obels Plads, slå dig ner för en fika eller lunch i solen på de kända restaurangerna, Jensen Böfhus, Klostertorvet och Søgaards Bryghus. Titta sedan in på det gamla klostret som ligger intill. Är du på torget på vintern så möts du istället av en skridskobana!

Lange Keramik
När du strosar på Algade så måste du ta en avstickare ner på Hjelmerstald för att komma till Lange Keramik. Här har Peter och Lisbeth Lange byggt upp en hel gård av keramik-och glaskonst. Förutom att titta in i verkstaden så finns det också en butik där man kan köpa härligheterna! Titta också runt på gården för att upptäcka all fantasifull keramik. Från slutet av maj till 1 september så anordnas konserter på gården varje torsdag 16.00.

Att se och göra
Aalborg har så mycket mer att erbjuda. Titta in på det fantastiska huset som arkitekten till Sydney Opera House, Jørn Utzon, har ritat. Det ligger alldeles vid vattnet där det snart också öppnar en hamnbassäng. Har du familjen med dig så är Ålborg Zoo absolut värt ett besök. Besök också Aalborg konstmuseum som Aalvar Alto ritat. Ombord på Stena Line kan du köpa Aalborg-kortet med 15% rabatt som ger entré till de flesta sevärdheter. Kostar cirka 150:- DKK med rabatt.

Mat- och nöjesliv
Mat- och nöjeslivet är något extra i Aalborg. Vi åt på Aalborgs bästa restaurang, Mårtens Kro och fick en totalupplevelse med fantastisk mat och dryck. Vill du ha lite enklare rätter så prova Pingvin på Brandstrupsgade där du kan köpa färdiga vin- opch tapasmenyer till bra pris. Ta absolut en runda på Aalborgs bargata, Jomfru Ane Gade.  Den är känd över hela Danmark! Vi köpte paketet Beerwalk för 100DKK och kunde strosa runt på sex barer och fylla upp glaset med olika ölsorter. Mycket trevligt och annorlunda!

Till sist så måste jag tipsa om alla konserter som anordnas i Aalborg och som du kan kombinera med din resa hit. vad sägs om Eagles den 15 juni, Boyzone 4 augusti och Bryan Ferry den 5 augusti.

Jag rekommenderar verkligen ett besök i den här pärlan till stad med så mycket trevligt att hitta på!

3 Responses to Aalborg
 1. Katarina Svara

  Man behöver ju faktiskt inte resa långt för att hitta något bra! Funkar detta som en weekend?

  • Hallin Svara

   Katarina:
   Nej, verkligen inte. Ålborg är en fantastiskt trevlig stad och passar utmärkt för en weekend när som helst på året!

 2. [...] våras var jag på en underbar tur till Danmark och besökte bl a charmiga Aalborg. Klicka här för att... blogg.resia.se/2011/08/25/tavling-vinn-resa-till-aalborg-danmark

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.