Paris – största sevärdheterna

Nu har jag ”känt in” Paris ordentligt inför månadens inlägg och även om jag inte kan rapportera från plats så har jag upplevt staden ett antal gånger. När man nämner Paris så får alla något drömskt i blicken. Det är något speciellt med Paris som andra storstäder inte har!

Trots att de är välkända så inleder jag med de allra största och mest välkända sevärdheterna i Paris!

Eifelltornet är Paris mest kända landmärke och byggdes 1887-1889 för att fira hundraårsjubileet av franska revolutionen. Järntornet är 300 meter högt och verkar, förutom som turistattraktion, även som radio- och TV-antenn. Om du vill åka upp i tornet så är det öppet varje dag mellan 9-24. Ett tips är att vara där tidigt eller att köpa biljetter hemifrån som du enkelt glider förbi kön med! Biljetter kostar €13.40, klicka här för mer information.
Susanne Jörgensen på vår resebyrå i Karlstad tipsar om att ta tunnelbana dit och promenera tillbaka. 

Konstmuseet Louvren är det största nationalmuseet i Frankrike och har en av världens största konstsamlingar. Här finns över 200 000 verk från antiken till mitten på 1800-talet. En av de mest kända tavlorna är Leonardo Da Vincis Mona Lisa. Tavlan är faktiskt är mindre än man kan tro! Planera besöket innan, via hemsidan eller gratiskarta du får vid ingången. Maria från vår butik i Jönköping rekommenderar den delen som har oljemålningar där även Mona Lisa hänger. Även här kan du köpa biljetter online  för att slippa köer. Inträdet kostar €11.10. Museumet är stängt på tisdagar. Ta tunnelbanan Bir-Hakeim till Lovre. Vill du ha en extra upplevelse så kan du boka bord i restaurangen, Grand Louvre, nedanför pyramiden. 

Längst upp på Champs Elysées, där tolv boulevarder möts, hittar du Triumfbågen. Bågen lät uppföras av Napoleon som minne av segern vid Austerlitz. Den började byggas 1806 och stod klar 1836. Fyra år senare passerade Napoleons begravningståg genom bågen. Man kan gå de 284 trappstegen upp eller ta hissen. Här har man en fantasisk utsikt över Paris. Inträdet kostar €8. 

Mitt i Paris på ön Île de la Cité hittar du den storslagna kyrkan Notre-Dame. Den stod klar redan på 1200-talet men förstördes under Revolutionen. 1864 stod den färdig på nytt. kyrkan anses vara en av de finaste byggnaderna i gotisk stil. Det var här som författaren Victor Hugos lät Quasimodo ringa i klockorna. Vill du gå in så kostar entren €7. För barn under 18 år det gratis samt första söndagen i varje månad.  

Även Sacré-Coeur är en av Paris största landmärke. Basilikan byggdes till minne av de nästan 60.00 fransmän som omkom i det fransk-tyska kriget 1870-1871. Vill du gå in i kyrkan så kostar det €5, då får du se kupolen och kryptan. Jag tycker inte det är nödvändigt! Men gå absolut och njut av utsikten från den högsta punkten i Paris. Området kring Sacré-Coeur, Montmarte, är otroligt mysigt. Missa inte konstnärstorget, Place du Tetre.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.