Queensday – Hollands nationaldag

Hollands nationaldag infaller den 30 april. Om det är en söndag så firar man istället den 29 april. De flesta klär sig i orange, som är Hollands nationalfärg och överallt i Amsterdam händer det saker, gratiskonserter och uppträdanden. Dessutom massor av lopppisar som säljer allt mellan himmel och jord. Detta är nämligen dagen då det är tillåtet för allmänheten att sätta upp egna gatustånd. Hela staden sjuder av liv och på kanalerna är det extra mycket båtar.

Amsterdam.se skriver att om man bara ska tillbringa en dag i Amsterdam så är detta dagen du ska välja. 

Traditionen startade den 31 augusti 1885, på prinssesan Wilhelminas födelsedag. Från och med 1949 så firas istället nationaldagen den 30 april då drottning Juliana föddes. Trots att den nuvarande drottningen Beatrix fyller år den 30 januari firar hon ”sin födelsedag” 30 april.

One Response to Queensday – Hollands nationaldag
  1. Håkan Svara

    Queensday är en dag då hela Amsterdam gungar. Jag kan varmt rekommendera att besöka staden då.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.