Bo som Titanics överlevare i New York

Gästbloggare i Hallins reseblogg: LottaSjöbuse eller landkrabba spelar ingen roll, The Jane i New York är ett hotell som passar alla som söker skön atmosfär. Beläget på 113 Jane Street, nära Meatpacking District, Chelsea, Greenwich Village och med fin utsikt över Hudson River och New Jersey på andra sidan floden.

Hotellet med över 100 år på nacken har en spännande historia: Byggt 1908 som ett sjömanshotell med hyttliknande rum. Arkitekten med det lite nedslående namnet, William A. Boring, är för övrigt densamma som ritade immigrationsstationen på Ellis Island som många turister besöker varje år. Kanske även du?

För nästan exakt 99 år sen, den 15 april 1912 förliste Titanic på sin jungfrutur på väg från Southampton till New York. Tre dygn senare anlände överlevarna till Pier 54 på Manhattan och var fick de bo – om inte på  intilliggande The Jane. Här hölls också den välbesökta minnesgudstjänsten fyra dygn efter olyckan.

Cafe Gitane på The Jane, New York

Lunch eller drink på Café Gitane
Från 40-talet och framåt drevs the Jane som ett enklare sjömanshotell under YMCA:s ledning. På 80- och 90-talet blev hotellet en del av New Yorks trendiga bohemkultur med tydlig kultur- & rock’n’rollprofil. Och denna känsla sitter i! Lagom till 100-års dagen fick The Jane en välförtjänt renovering och hotellets hytter är nu om inte rymligare så coolare och fräschare. Jag har själv inte bott här – än! – men rekommenderar åtminstone ett besök på hotellets restaurang Cafe Gitane för fika, lunch eller varför inte barhäng kvällstid. Då sägs fotomodeller, konstnärer och musiker visa upp sig från sin bästa sida. Lokalen andas fransk bistro, det är avslappnat och coolt och vinylspelaren går varm även dagtid. Menyn är franskinspirerad med nordafrikansk touch: couscousrätter, avocadosmörgås, soppor och goda vitlöksbröd. Prova t.ex sallad med palmhjärta för ca 13 dollar.
Maria på Cafe Gitane, New York
Väninnan Maria bor och forskar i New York och visade mig The Jane och Cafe Gitane.

Missa inte de små, små detaljerna
Gör gärna ett toalettbesök. Där hänger små upplysta tittskåp som du ska titta lite närmare på. Spänn ögonen riktigt ordentligt och du hittar ett antal små kärlekspar i olika åldrar. Inspirerade av Leonardo DiCaprio och Kate Winslet från storfilmen Titanic kan man tänka…

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.