Amsterdam – Restauranger

När vi har månadens stad så brukar jag alltid försöka laga eller äta något från just det landet. Jag ringde Roy Lindhout som kommer från Rotterdam och som arbetar på vår resebyrå i Linköping för att fråga vad som är typisk holländsk mat. Det var inte helt enkelt att svara på då Holland består av mängder av olika etniciteter som har bidragit till att maten är influerad från all världens länder. Det mest typiska är den indonesiska maten och det finns många restauranger som serverar Rijsttafel som är en blandning av en massa smårätter som är starkt kryddade och som serveras med ris.

Om man ska hitta något som är holländskt så måste det vara pannkakan. Den äts i alla sammanhang  och med olika tillbehör, antingen med florsocker eller sirap, frukt eller en matigare variant med bacon och ost. Holland är också känt för sin osttillverkning. Jag köpte med mig en rejält lagrad Gouda med ordentlig smak!

Våra resesäljare tipsar i vanlig ordning om några av sina favoritställen:
Birgitta Banze i Malmö tipsar om både pannkakor och indinosesiskt. Runt Rembrandtplein eller Leidseplein  är restaurang- och nöjeskvarter med många olika typer av  restauranger, pubar, caféer och uteställen. För pannkakor så kan jag tipsa om ett jättemysigt ”Pannekoekenhuis” som heter Pancakes Amsterdam och som är inhyst i ett typiskt trångt Amsterdamhus. Ska man äta indonesiskt så kryllar det av restauranger just runt Rembrandtplein.

Jonny Silversand från vår resebyrå i Hässleholm har bott i Amsterdam. Han tipsar om Pancake Corner mitt på Leiderserplein. Cirka 50 tv-apparater som visar all sport som utövas i världen och Ribs unlimited för ca 12 euro per person (finns inget godare i världen, drömmer om deras ribs ibland)!

Ingrid Gustafsson i Strängnäs tipsar om följande restauranger:
American Hotel, Leidsekade 97. Söndags brunchen är ett måste! De brukar spela jazz och har en magnifik desertbuffé. Hotellet går i jugendstil.

Wallem, Keizergracht 449, Leidseplein. Trendigt och goda soppor. På sommaren är det uteservering vid kanalen!

Dylan hotell och restaurang på Keizergracht 384 ligger i ett k-märkt 1600-talshus vid kanalen. Unik design!

Envy, Prinsengracht 381. Trevlig delikatessbar. Hälften av borden är bokade, hälften är drop-in. Minimalistiskt, italienska smårätter och fina viner.
Lunch fredag och lördag 12-15, middag 18 – 01 ( köket öppet till 23:00 )

Brasserie Harkema på Nes 67 har en härlig atmosfär i en gammal tobakshall.  

Vondelpark på Vondelpark 3  är en bra lunchrestaurang i en källare. Utomhusterrass i solen! Perfekt ställe att vila fötterna på och spana på folk.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.