Kungliga London

På fredag 29 april är det alltså dags för Kate och William att gifta sig i Westminister Abbey. En hel nation har väntat och bröllopet kommer att bli minst lika stort, om inte större, som när Diana och Charles gifte sig.

På Lonely Planet hittade jag en guide för det ”kungliga London” och vad kan passa bättre än att titta närmare på den nu!

Westminister Abbey
Ända sedan 1066 har samtliga vigslar, förutom två, genomförts här. De flesta monarker fram till 1760 är även begravda här. Kyrkan är byggd i gotisk stil och har en höjd på 31 meter.

Buckingham Palace
Byggde 1705 för hertigen av Buckingham. Detta 661-rum stora palats har varit den kungliga familjens bostad sedan 1837. Här kan man titta på vaktombytet varje dag kl. 11.30. Numera är det även möjligt att besöka insidan av palatset men bara i augusti och september när drottningen är på semester i Balmoral i Skottland.

Tower of London
Grundades redan 1066 av William Erövraren. Det är en av världens mest kända borgar. Här kan du bl a se de kända brittiska kronjuvelerna men också fängelsehålan, juvelhuset, avrättningsplats och mycket mer. Tower of London har 2.5 miljoner besökare varje år.

St. Pauls Cathedral
Byggdes 1710 och ersatte den tidgare kyrkan som förstördes i den stora branden i London 1666. Den är byggd som ett kors och är cirka 140 meter lång och 30 meter bred. Här hölls Winston Churchills begravning och även bröllopet mellan Charles och Diana. För en av Londons finaste utsikter rekommenderas att ta de 530 trappstegen upp till kupolen.

Kensington Palace
Byggt 1605 i Kensington som då var en by utanför London. Det blev mest känt då Diana valde att bo här efter sin skilsmässa från Charles. Jag råkade vara i London under Dianas begravning och var bara tvungen att göra ett besök här dagen efter begravningen. Har nog aldrig sett så mycket blommor!

Kings Road
Huvudgatan i Chelsea som på 60-talet blev känd för sin hippiekultur för att under 80-talet ändra karaktär till punk. Gatan fick sitt namn efter Charles II som använde vägen för att ta sig till Kew, de berömda trädgårdarna. Idag har det blivit riktigt fina kvarter och lägenheterna dyra.

2 Responses to Kungliga London
 1. Ann-Charlotte Svara

  Hallin! Är du inte lite lik Kate?! 🙂 Tack för en trevlig blogg förresten!

  • Hallin Svara

   Ann-Charlotte:
   Tack! Nja….: ) Men visst var det ett fint bröllop!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.