Amsterdam – Marknader

Under vår vistelse i Amsterdam besökte vi flera olika marknader. Precis där vi bodde, vid Spui, hann vi med inte mindre än två olika marknader.

Spuiplein – Bokmarknad
Runt Spui finns flera olika bokhandlare och varje fredag är det bokmarknad vid torget. Runt Spui ligger även flera universitet så torget är en mötesplats för intellektuella Amsterdambor.

Spuiplein – Konstmarknad
På söndagar förvandlas torget till en härlig balndning av konstärer som själva säljer sin konst. Mest tavlor men också konstglas. Härlig och avslappnad stämning!

Albert Cyupmarkt
Den största marknaden i Amsterdam där allt mellan himmel och jord säljs från cirka 350 stånd. Här hittar du bl a grillade kycklingar, billiga blommor, väskor, kläder och smink. Marknaden har öppet må-lö och ligger på Albert Cyupstraat och är enkel att nå med spårvagn 16 eller 24.

Bloemenmarkt
Den kända flytande blomstermarknaden mitt i Amsterdam. Har öppet dagligen och är en fröjd att promenera igenom. Här finns mängder av lökar att köpa med sig hem! Det var här köpte vi vår tulpanbunt samma dag som vi reste hem. Trots det låga priset, 7.50 euro för 50 tulpaner, så var den 2.50  dyrare än på Albert Cyupmarkt.

Noordermaarkt
Ända sedan 1627 har det varit marknad på samma plats i Jordaan. På måndagar är det loppmarknad där allt möjligt säljs men den bästa dagen att gå hit är på lördagar då det är marknadsdag för ekologiska varor. Du hittar ostar, grönsaker, frukt, bröd, kött och fisk. Allt ekologiskt!

Looiersmarkt
I bottenvåningen på Elandsgracht 109 ligger inomhusmarknaden Looiersmarkt som har öppet varje dag utom fredag. Här hittar du konst, porslin och antikviteter. Ibland ordnas utomhusmarknader utanför runt broarna där alla kan komma och sälja sina antikviteter.

One Response to Amsterdam – Marknader
  1. [...] Man kan nästan inte skriva om Amsterdam utan att nämna tulpaner! Jag har visserligen tidigare skrivit ... blogg.resia.se/2011/04/27/tulpaner-i-amsterdam

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.