Turkisk middag!

Igår skrev jag om att vi skippade den traditionella påskmaten och istället inspirerades av den turkiska maten. Det blev riktigt gott och jag kunde verkligen drömma mig tillbaka till den goda maten jag åt förra veckan.

Kryddan jag köpte i Turkiet vet jag dessvärre inte namnet på men jag bad i kryddaffären om att få en krydda till lammkebab. Har försökt att googla och ser att det innehåller rätt mycket paprikapulver, spiskummin, kummin, vitlök och en aning chili. Kan tänka mig att den går att få tag på i utländska mataffärer!

Förutom lammkebaben gjorde vi tre olika sallader och rosmarinpotatis. Som enda sås hade vi turkisk yoghurt.

Lammkebab
Till ca 30 kebabspett användes cirka tre msk av kryddan, två pressade vitlöksklyftor, två ägg och salt & peppar. Lade till en aning finstrimlad bladpersilja. Dessa grillade vi i ungefär 10-15 minuter!

Standardsallad
Den här salladen serveras ofta i Turkiet. Vi använde ett romansalladhuvud, fem tomater, en gurka och en knippe färsk lök. Allt ska skäras i små bitar och blandas. Vi använde vanlig vinegrette och strödde hackad bladpersilja över.

Rödbetssallad
Smakrik och frisk sallad. Koka 6-8 rödbetor tills de blir mjuka och skär i mindre bitar. Dela en rödlök i halvmånar. Kärna ur ett granatäpple. Blanda salladen och ringla över god olivolja och balsamvinäger. Jag använde en med granatäpplesmak.

Rotsakssallad
Riv 5-6 morötter fint. Skär en liten ”klyfta” vitkål tunt. Skär en knippe rädisor i tunna skivor. Blanda allt och strö hackad bladpersilja över.

Rosmarinpotatis
Vi använde cirka 2.5 kg färskpotatis till 10 personer. Skrubba och dela i klyftor. Ringla olivolja, en kruka ”plockad” rosmarin och flingsalt över. Blanda och ugn 225 grader i cirka 60-80 minuter. 

Hur är det med er? Inspireras ni av maten på era utlandsresor? Maila mig gärna era recept så ska jag delge här på bloggen, margareta.hallin(at)resia.se. Smaklig spis!

One Response to Turkisk middag!
  1. [...] Den turkiska maten innehåller överhuvudtaget mycket kryddor, gärna vitlök, chilli och spiskummin. N... blogg.resia.se/2013/03/27/att-ata-och-dricka-i-turkiet

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.