Recension – Anne Franks dagbok

1947 publicerades den första utgåvan av Anne Franks dagbok. Dagboken och anteckningarna togs om hand av Miep Gies som var en av de som hjälpte familjen Frank under sin tid på gömstället. Annes pappa, Otto Frank var den ende som överlevde den förhållandevis korta tiden i koncentrationslägren. Efter att han under några dagar stängt in sig och läst igenom dagböckerna bestämde han sig för att ge ut dagboken, precis som Anne hade velat och uttryckt i sin dagbok.

Dagboken har getts ut på över 50 språk och är en av världens mest lästa och omtalade bok. Fadern redigerade dock bort en hel del text från originalskriften, bl a om Annes problematiska förhållande till sin mor samt förälskelsen till Peter, som också gömde sig i gårdshuset i den första utgåvan. 2005 gjordes en ny utgåva på svenska av dagboken, nu i sin fulla längd samt översatt från holländska istället för på tyska som den första boken.

Det slår mig vilket utvecklat språk hon har och hur fint texten flyter samtidigt som man mellan raderan kan läsa om oron som de alla bar på. Tror inte man kan föreställa sig hur påfrestande det måste ha varit att sitta instängd i detta trånga utrymme under drygt två år.

Om du ska till Amsterdam så får du absolut inte missa att besöka Anne Franks hus och jag måste säga att det helt klart gav besöket en extra dimension när jag under tiden läste om de som bodde där skildrat ur Annes ögon. 

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.