Amsterdam – Shopping

Amsterdam är en riktigt bra shoppingstad. Framförallt om man gillar lite mindre (och charmigare) småbutiker. Visst finns det varuhus och stora kedjebutiker här, men det var framförallt de lite mindre gatorna som gjorde starkast intryck på mig.

Vi bodde vid Spui som var ett perfekt utgångsläge för den mysiga shoppingen vid De Negen Stratjes, de nio gatorna. Vandra gata upp och ned och förundras över alla småbutiker som säljer allt mellan himmel och jord. På De Kaaskamer på Runstraat 7, köpte vi härliga smakrika goudaostar som smakade något helt annat än de där röda ostarna vi brukar ha på jul. De vacuumpackade ostarna så att man enkelt kunde ta de med sig hem. Alldeles intill på nummer 5 ligger De Witte Tandewinkel (The White Teeth Shop) där du kan köpa allt som gör dina tänder vita och som du inte hittar någon annanstans. Men det finns mycket mer, strosa runt och njut!

På de stora gatorna Nieuwendjik och Kalverstraat, på båda sidor om Damtorget ligger alla kedjebutiker. Även på Leidsestraat som fortsätter mot Leidseplan finns många butiker. Vid Spiegelkwartier finns finns många antikaffärer. Vill man ha riktigt lyxig shopping så ska man bege sig till området bakom museerna vid Museumplein.

Roliga saker att köpa med sig hem är förstås ost, men också Stroopvaffeln som är en slags våffla med siraps- och kolafyllning som säljs i fina burkar om man vill ha ett minne. Sen måste man ju bara köpa med sig tulpanlökar och fina blommor. Inga problem att ta med på flyget!

Amsterdam har också många olika marknader. Så många att det får bli ett eget inlägg längre fram, håll utkik!

Ingrid Gustavsson som arbetar på Resia i Strängnäs har också gett mig en del tips som jag tänkte dela med mig av!
Droog – ett designkollektiv, bland de ledande grupperna i Holland men också internationellt. 300kvm galleri och designbutik med bibliotek och ett kök.
Adress: Staalstraat 7

Puccini Bomboni – god, smakrik, krämig choklad. Adress: Singel 184
På Staalstraat 17 kan man se tillverkningen genom fönstret, ingen butik.

Lyxvaruhuset Metz & Co – Kaféet på sjätte våningen har en fantastisk vy över Amsterdam om vädret är bra.
Adress: Hörnan Leidsestraat 34-36 och Keizergracht 445

Birgitta Banze på vår butik i Malmö tycker att du ska besöka Magna Plaza på Nieuwezijds Voorburgwal 182, inte långt från Dam. Magna Plaza ägs av Erik Magnusson och är en fashionabel inköpsgalleria i en arkitektoniskt intressant byggnad. I Magna Plaza finns en filial av Henri Willigs ostbutik. I Holland är det stort med Edamer och Goudaost i alla varianter och de som säljs hos Henri Willig är både i lagom ”ta-med-hem-förpackning” och finns i sin traditionella variant men även med lite annorlunda smaksättningar (rökt, med örter, getmjölksbaserad m.m.)

One Response to Amsterdam – Shopping
  1. Mamma Svara

    Amsterdam -shoppingtips

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.