Macho (?) mat & annat gott i New York


I svensk media har det en tid pratats om ”Macho gastronomy”, en mattrend som påstås komma från New York. Det handlar om att äta levande föda – och det bokstavligt talat: utöver rå lammhjärna och fårögon ska rätter som levande bläckfisk, larver och sjöborre ingå.

I TV4 Nyhetsmorgon i veckan åt t.ex Kristin Kaspersens sparringpartner Anders Kraft upp en levande larv (till hennes och min stora förskräckelse). När jag själv besökte min väninna Maria i New York för ett par veckor sen märkte jag dock inget av denna s.k. trend. Däremot är trenden ”raw food” med fokus på det gröna och organiska mycket påtaglig i ”The Big Apple”.


Prydligt staplad frukt på Whole Foods.

Whole Foods, en organisk stormarknad
Missa inte ett besök av matkedjan Whole Foods butiker som finns på flera adresser på Manhattan, t.ex i Tribeca på 270 Greenwich Street: www.wholefoodsmarket.com. Det är som ett stort Ica Maxi med enbart organisk mat och stort fokus på lokala råvaror. Allt presenterat på ett inbjudande sätt och med ett otroligt utbud med delikatessdiskar för ost, kaffe, fisk, kött och bröd. Här kan du strosa länge! Dessutom lagas det mat på plats för take-away, sushi, pizza, pasta, ja allt – och vill du äta direkt finns det plats att sitta till bords en trappa upp.

Ät makrobiotiskt som Madonna
En populär organisk makrobiotisk restaurang i Soho är japanska Souen på 210 6th Avenue : www.souen.net. I spartansk miljö äter du japansk hälsosam lunch och middag tillagat på traditionellt japanskt vis. Det serveras inte minst glutenfri soyasås, svart sjögräs och hemmagjorda makrobiotiska cornbread med tahini miso till. Du får en Pad Thai för ca 11 dollar och rawfoodsallad med tofu för ca 9 dollar. Här finns även makrobiotiska bakverk som sägs vara mycket goda.


Sjögrässallad på Soen i Soho.

Ät organiskt vid långbord
Ett annat trendigt hak i Soho är Le Pain Quotidien på 41 Mercer Street, också det en kedja: www.lepainquotidien.us.  Ett organiskt bageri, café och restaurang som även håller i bakkurser av sitt omtalade ”handgjorda organiska surdegsbröd” – helt utan tillsatser. Här kan du äta god frukost eller luncha och sitta tillsammans med medvetna manhattanbor vid robusta långbord. Tillverkade i Belgien av uttjänta bord från belgiska tåg! Prova t.ex deras öppna smörgåsar för ca 10 dollar. Bröd och dryck är organiskt – även vinet. Ett glas organiskt bubbel serveras för ca 6 dollar. Dagens vegansoppa serveras och i menyn anges hur många kalorier varje rätt innehåller. Typiskt New Yorkskt! Men samtidigt serveras otroligt lockande bakverk så det där med kalorierna, tja det tar vi väl med en nypa salt. Eller hur?!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.