Amsterdam – kanalerna

Redan på 1600-talet började en omfattande stadsplanering och kanalerna började byggas. De tre största, Herengracht, Prinsengracht och Keizersgracht är huvudkanalerna. Därutöver rinner mängder av mindre och större kanaler, totalt 100 km! Det är just detta som gör Amsterdam så speciellt och annorlunda. Från 2010 finns kanalerna med på Världsarvslistan.

En av de första sakerna man bör göra när man kommer till Amsterdam är att ta en kanaltur. Du får en bra överblick över staden och förundras över hur konstruktionen får staden att fungera samtidigt som du får njuta av alla vackra hus och broar. Vid Centralstationen utgår flera olika kanalturer. Vi tog en tur med guidning med ett rederi som heter Holland International. Turen varar en timme och kostar 13 euro.

Birgitta Banze (f.d. anställd) på vår butik i Malmö tycker dock att rederi Kooij som avgår vid Rokin är bättre.

Förutom alla vackra hus man ser på vägen så passerar man också flera husbåtar. Det finns cirka 2.500 husbåtar i Amsterdam som i de flesta fall används som bostäder. Husbåtarna blev populära efter andra världskriget då det rådde bostadsbrist i Amsterdam. Båtarna får el och vatten från stadens nät. Många av hustbåtarna är riktigt fina och har massor av blomkrukor och solterass ombord. Vid Prinsengracht 296 finns ett husbåtsmuseum då man kan se mer av hur det är bo i en husbåt. Det finns även en del husbåtar som man kan hyra och övernatta i.

One Response to Amsterdam – kanalerna
  1. Ewa Larsson Svara

    Skulle så gärna vilja åka till Amsterdam. Har bara hört positivt om denna stad.Tulpaner i alla dess former o färger, kanalerna,restaurangerna o sist men inte minst,en härlig stad för rekreation.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.