Recension – Om konsten att resa

Alain de Botton har skrivit flera filosofiska böcker. Så är även Om konsen att resa. Han tar oss med på en resa till olika platser och beskriver först hur vi föreställer oss resmålet och sedan hur vi faktiskt upplever det. Med sig på resorna har han ”reseledare”, t ex Vincent van Gogh, Gustave Flaubert och Charles Baudelaire.

Trots att boken är filosofiskt skriven är den väldigt lättläst och underhållande. Jag fick mig en ordentlig historielektion samtidigt som jag skrattade gott vid flera tillfällen. Mycket tänkvärt och intressant! Delen med ”reseledarna” tyckte jag nog fick lite för stor plats. Jag hade önskat mig att hans egna betraktelser fick ta större utrymme.

Extra kul för mig att han i kapitlet Om det exotiska reste till Amsterdam med Gustave Flaubert, som var en fransk författare och i kapitlet, Om konst som öppnar våra ögon reste till Provence med Vincent van Gogh. Visste inte att att han bodde där under drygt ett år, 1888-1889, och under den tiden målade 200 tavlor!

Konstigt nog har jag inte läst Anne Franks dagbok. För några år sedan gavs boken ut i en ny upplaga där hela dagboken finns med. Tycker det passar bra nu när jag ska få se huset där hon bodde och gömde sig i.

Betygsätt inlägget:
Recension – Om konsten att resa
Kategori: Boktips
Taggar:

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.