Vilken ort ska jag välja på Kreta, del 2

För några dagar sedan så skrev jag om de olika orterna på västra Kreta. Kreta är så oerhört stort och erbjuder så många orter, både större orter men också många mindre. Jens skrev i en kommentar om en mindre ort som han varmt rekommenderade, Ierapetra på Kretas sydkust. Han hade inte sett den i charterkatalogerna och jag har inte heller lyckats hitta den. Men det är just det som är så härligt med Grekland, att det finns så otroligt många ställen dit turister inte alltid hittar!

Jag har haft förmånen att under en studieresa åka runt och titta på flera av orterna. Har även varit tillbaka vid några tillfällen för semester. Nu tänkte jag skriva lite mer om orterna österut.

Agios Nikolaos
Vid min första resa till Kreta då jag reste runt så kunde jag inte riktigt släppa den här mysiga staden. Trots att det är en ganska stor stad så är den väldigt mysig. Ortens centrum ligger kring hamnen och en liten sjö där restaurangerna ligger tätt. Strax bakom ligger gågatorna med rätt så exklusiva butiker. På båda sidor om centrum ligger stränder. Cirka en kilometer på väg ut från centrum ligger den mysigaste stranden, Ammoudi Beach. Precis vid strandkanten ligger några trevliga tavernor där du kan äta din lunch.


Bilden lånad härifrån

Elounda
Inte så långt från Agios Nikolaos ligger Elounda. Elounda var från början en fiskeby men har nu byggts ut. Här är en lite lyxigare känsla och hotellen håller hög standard. Runt stadens centrum och hamn ligger det flera trevliga tavernor. Elounda ligger bakom en halvö vilket gör att här oftast är vindstilla.

Rethymnon
Jag fastnade även mycket för Kretas tredje största stad, Rethymnon. Smala gränder och den venetianska hamnen inpå stadens centrum med många uteserveringar gör Rethymnon till en oerhört mysig stad, trots sin storlek. Staden byggdes redan på 1200-talet och den känns oerhört genuin med sina många gamla byggnader. Alldeles intill centrum finns även en strand som är helt OK. Önskar du lite mer lugna stränder så fortsätter stranden längs kusten.

Hersonissos
Hersonissos är Kretas partyställe. I stan ligger barer och diskotek tätt och i hamnen ligger tavernorna precis vid bryggkanten. Kompakt, trevligt och full fart! Även på stranden finns det mycket aktiviteter som jetski och parasailing. Strax utanför och längs med kusten mot Stalis finns många små badvikar och klapperstensstränder. Om du önskar mer genuina delar så ska du bege dig uppåt i bergen där den gamla staden ligger. Här finns flera restauranger som erbjuder fin utsikt.

4 Responses to Vilken ort ska jag välja på Kreta, del 2
  1. [...] tavernor.   För ett tag sedan skrev jag och tipsade om många andra orter på Kreta. Här och här k... blogg.resia.se/2011/06/13/hanna-pa-kreta
  2. [...] Har tidgare skrivit en guide om vilken ort man ska välja på Kreta både för den västra och östra de... blogg.resia.se/2012/06/12/kreta-utflyktstips
  3. Ann-Christine Lidin Svara

    Jag rekommenderar varmt Kato Stalos på västra delen av Kreta. Jag har varit där jättemånga gånger och har blivit lika nöjd alla gånger. Min mamma och jag ska fara tillbaka den 20 Aug. och vara där 2 veckor. Det har jag aldrig varit förut, det ska bli kanon.

    • Hallins reseblogg Svara

      Ann-Christine Lidin: Så härligt. Den delen av Kreta är riktigt fin och bra att ha nära till Chania som är mysigt att åka in till.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.