Amsterdam – Kommunikationer

Det absolut enklaste sättet at ta sig fram i Amsterdam är till fots. Det mesta ligger inom gångavstånd och det är aldrig några tråkiga ”transportsträckor”.

Man kan åka spårvagn överallt i staden. Det är enkelt att hitta rätt, be om en karta när du köper biljetter på centralstationen, tidningsaffärer, postkontor mm. Det enklaste är att köpa ett så kallat Strippenkart. Detta kort gäller även på bussar och tunnelbana som framförallt trafikerar till ställen utanför stan. Kortet man köper innehåller valt antal strips, t ex 15 strips kostar €6,50. Därefter så väljer man antal zoner man ska resa i. Inne i centrala stan så är det oftast två zoner.

Uppdaterat 110411:
Strippenkart säljs inte längre, nu kan man antingen köpa ett dagskort för 7 euro som gäller på alla kommunala färdmedel. Det går också bra att köpa biljett på spårvagnen. En enkel resa kostar 2.60 euro. Då man promenerar mycket i Amsterdam så räcker det absolut att köpa enstaka biljetter om man vill ”spara” fötterna en stund!

Förutom de arrangerade turerna på kanalen kan man även åka med kanalbussar som går en gång i halvtimmen, tre olika rutter med hållplatser nära de stora muséerna, shoppingområdena och andra attraktioner. Hela resan tar drygt en timme och du kan stiga på eller av vid vilken hållplats som helst på vägen. Ombord på dessa båtar finns ingen guide.

Amsterdam är en riktig cykelstad. Det gäller att hålla undan från cyklisterna när man promenerar, de kommer ofta med en väldig fart. Vill du hyra egen cykel och ta dig runt i Amsterdam så är det inte svårt att hitta ett ställe som hyr ut cyklar. Holland Rent-a-bike, Bike City och Take-abike är uthyrningsställen som alla ligger centralt. 

Till och från flygplatsen åker du enklast med tåget som går till Centraal Station. Man tar sig till tågen med rulltrappan från shoppingtorget där du också köper tågbiljetter. Köper du biljett innan du stiger på tåget så kostar biljetten € 3.60 men ombord får du betala betydligt mer. Resan tar cirka 20 minuter.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.