Sugen på att båtluffa i Grekland?

Vid några tillfällen så har jag, tillsammans med min familj båtluffat i Cykladera i grekiska övärlden. Vi har upplevt flera härliga öar som jag kommer att återkomma till. Först tänkte jag bjuda på några praktiska tips som kan vara bra om du själv är sugen på att båtluffa.

Första gången vi luffade så var sönerna 12 och 13 år. Jag tyckte det var en helt perfekt ålder då de både kunde bära sina egna ryggsäckar och även göra en del saker på egen hand.

Vi har både flugit till Aten och Santorini. Tycker att båda fungerar men föredrar Aten då det går så otroligt mycket båtar härifrån. Valfriheten är enorm. Dessutom är oftast flygen billigare till Aten. Mitt tips är att lägga till en eller två nätter i Aten på hemresan. Dels för att upptäcka staden men också för att hinna med flyget hem. Under sommaren kan det ibland blåsa upp ordentligt och det kan då vara skönt att vara på fastlandet.

Färjorna från Pireus
Från Atens flygplats tar man enkelt buss X96 som går till Pireus. Den gör några stopp på vägen och tar cirka 60-80 minuter beroende på trafik. I Pireus finns biljettkontor där du enkelt köper dina färjebiljetter. Vill du planera din resa hemifrån så kan du enkelt se när färjorna går till de olika öarna. Det största rederiet heter Blue Star Ferries men det finns flera olika. Klicka här för att få en översikt över samtliga färjor. Vill man ha en smidigare resa så finns det high speed boats. Det går ungefär dubbelt så fort och kostar ungefär dubbelt så mycket. Priserna varierar, det har sällan att göra med längden på resan utan snarare på hur mycket skatt det är i hamnen du ska resa till. Resan till Naxos, som är en av hubbarna i Cykladerna, tar drygt 5 timmar och kostar 33.50 euro. Vi har alltid köpt ekonomibiljetter, det finns ofta plats att sätta sig på olika ställen ombord.

Boka hotell hemifrån eller på plats
Om du i förväg vet vilka öar du ska resa till så kan det vara bra att kika på färjetiderna för första ön. Färjorna går inte direkt från Pireus alla dagar i veckan. Resan blir lite krångligare om du måste byta i Naxos eller Paros, som också är en hubb. Många undrar om man ska boka hotell hemifrån eller om man kan göra det på plats. Första gången vi luffade så visste vi att vi ville börja med Amorgos. Vi såg att färjan inte var framme förrän 02.30 och tyckte då det var enklast att boka hemifrån. Vi hade också fått tips om ett hotell som sedan visade sig vara fullbokat när vi bodde där. Annars har vi faktiskt inte bokat. På de största öarna så står det massor av folk som vill sälja in just sitt hotell, se bilden nedan. Första gången blir man nästan lite rädd och vet inte vart man ska ta vägen. Men fundera hur du vill bo och fråga om de uppfyller dina krav. På de mindre öarna så brukar man själv få strosa runt och leta efter boende. Det är aldrig svårt att hitta något och de visar gärna upp sina rum. Är du inte nöjd så går du vidare. I juli så brukar ett rum eller lägenhet, om man bokar på plats, kosta mellan 40-70 euro. Ofta kan man pruta lite om det inte är högsäsong (mitten på juli-augusti).

Packning
Vi har varit ute på luff både två och tre veckor. Ofta behöver man inte särskilt mycket kläder och det är enkelt att tvätta upp. Sönerna har varsin ryggsäck på 45 liter som räckte för deras saker. Min sambo har en 60 liters ryggsäck och jag (lite bekväm…) en bag med hjul! Vi har alla en mindre ryggsäck som man kan bära framifrån. Jag tycker det är ganska skönt att resa och packa lätt. Man har inte så många alternativ och väljer på det som packats ner, ett par klänningar, shorts, halvlånga byxor, linnen, toppar och en tjockare tröja. Vi fick även plats med cyklop och ett par simfötter.

Det är ett oerhört skönt sätt att resa på. Man tar dagen som den kommer och gillar man ett ställe så stannar man annars så åker man vidare. Har du inte prövat så tycker jag absolut att du ska göra det. Jag är helt såld och kommer att göra det flera gånger igen, det finns så många öar att upptäcka!

Har du några frågor eller andra tips när det gäller båtluffning så lämna gärna en kommentar.

Boka flyg och hotell till Grekland

Boka flyg till Grekland

Boka hotell i Grekland

13 Responses to Sugen på att båtluffa i Grekland?
 1. Fredrik Bäck Svara

  Hej!

  Jag har en fråga hur mycket färjorna kostar i regel? Jag har nämligen mina funderingar på att flyga till Istanbul och sedan ta mig med buss och båt till Aten och sedan flyga hem.

  Tack på förhand.

  Mvh Fredrik Bäck

  • Hallin Svara

   Fredrik Bäck: Hej, har letat efter båtar som går direkt mellan Istanbul och Aten och det verkar svårt att hitta. Färjorna mellan öarna kostar mellan 10-40 euro beroende på avstånd och skatter i de olika hamnarna. Den här sidan tycker jag är bra att kolla både avgångar och priser. http://www.greekferries.gr/
   Lycka till och hoppas det blir en härlig resa!

 2. [...] Här kan ni läsa mer och få en hel del praktiska tips om att båtluffa i Grekland. [...]... blogg.resia.se/2013/06/15/batluffa-i-grekland
 3. Frida Svara

  Hej! Jag och min sambo ska båtluffa i maj till juni i tre veckor. Men vi har lite svårt att bestämma storlek på ryggväskan! Är 70 för stort eller är 60 lagom? 🙂

  Tacksam för svar !

  • Hallin Svara

   Frida: Så ledsen att jag inte svarat men hoppas att det inte är för sent?! Vi hade minimalt med kläder och bara ett par skor med/på oss. Tycker det är en del av båtluffandet. Jag skulle köra på 60 liter!

 4. Charlotte Svara

  Hej!
  Jag undrar lite hur det är med biljetter till båtarna. Är det något man bör boka hemifrån innan man åker eller brukar det finnas platser?
  Tänker främst på båten mellan Santorini-Naxos och byte där till båten mot Amorgos?
  Är det någon prisskillnad om man köper via nätet innan eller på plats?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Charlotte,

   När vi båtluffat har vi alltid köpt biljetter på plats. Det har aldrig varit några problem med platser. Det finns ju en mängd rederier som kör. Tror det är svårt att köpa i förväg då tiderna kan ändras beroende på väder och annat. Var även i kontakt med en kollega som nyss kom hem från båtluff i Grekland och hon höll med om att det bästa sättet är att köpa biljetter på plats.

   Hoppas ni får en härlig båtluff!

 5. tilda Svara

  Hej,
  Jag och min sambo ska båtluffa nästa sommar runt lite olika öar.
  Är det krångligt att ta färjorna?
  Är det svårt att få tag i boende?
  Vart hoppar man av om man kommer med buss från athen?

  • Hallins reseblogg Svara

   tilda: Åh, så kul, det kommer ni att gilla! Nej, det är verkligen inte krångligt att ta färjorna. Bussen går till Pireus, minns inte vad stationen heter men jag gissar på Pireus, det var enkelt att se färjorna där man klev av bussen. Hamnen är ganska stor men de olika tilläggsplasterna ligger som ett pärlband utmed kajen så det är enkelt att hitta. När du sedan är ute på öarna så kan du besöka biljettförsäljningen och kolla vilka dagar som det går färjor till de olika öarna för att planera. Det kan vara bra att återvända till Pireus/Aten en dag innan flyget går hem då det ibland blåser upp och färjorna ställs in. Boende är inte svårt att få. Ofta står rumsuthyrarna på kajen när båtarna lägger till men du kan själv gå runt och titta på olika alternativ att bo på.
   Hoppas ni får det härligt och lycka till!

 6. Maria Svara

  Hej!
  Funderar på en luff nästa sommar och undrar lite äver boendet. Vi är rvå vuxna och två barn, 12 och 15. Behöver man två rum per natt eller finns det boenden typ familjerum? Vilken budget bör man beräkna för boendet per natt?

  • Hallins reseblogg Svara

   Hej Maria!
   Vad roligt att ni funderar på att öluffa! Priset är lite beroende på vilken ö/ort som man reser till. De små öarna brukar generellt ha lägre priser. Det går jättebra med familjerum, det finns även lägenheter! Alla kan bo tillsammans om ni vill! Hoppas att ni får en trevlig resa!

  • Hallins reseblogg Svara

   Maria: Ledsen för sent svar. När vvi har båtluffat med våra barn så har vi alltid fått en lägenhet för fyra. Det beror lite på vilken ö man väljer. De mest populära öarna, Naxos, Paros mm så brukar det bli lite billigare då utbudet är större. PÅ de små öarna kan de kosta 100-200:- mer per natt. Räkna med 60-80 euro per natt för fyra. Man kan också försöka pruta lite om man tycker det känns dyrt. Ett tips är att en av er går med och tittar och ser det bra ut så gör man upp affären direkt.

 7. […] Läs mer: Båtluff i Grekland […]... blogg.resia.se/2017/09/21/fragor-och-svar

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.