Vilken ort ska jag välja på Kreta, del 1

Med en bredd på 260 km och en höjd på 60 km är Kreta Greklands största ö. Det finns två flygplatser på Kreta, Chania i väster och Heraklion i öster. Kreta har så otroligt mycket att erbjuda och det finns något för alla. Därför kan det vara svårt att veta vilken ort man ska välja. Tänkte kort beskriva några av orternas karaktär för att kanske göra valet enklare om du planerat att resa till Kreta. Jag börjar med orterna i väster som utgår från flygplatsen i Chania.

Chania stad är en riktigt mysig och ganska stor stad med sina 60.000 invånare. Vid hamnpromenaden ligger restauranger, caféer och barer tätt, det är en härlig atmosfär, speciellt på kvällen då stadens lyktor lyser upp. Bakom hamnen ligger den gamla stadsdelen med smala gränder och rester av den gamla ringmuren. Inne i Chania hittar du mycket lokala butiker samt en härlig saluhall fylld med delikatesser. Det finns inga stränder i staden, men det är ett fint utgångsläge för att med buss eller hyrbil ta sig runt för att utforska öns stränder.

Utmed hela Chaniakusten ligger semesterorterna tätt. Stranden är relativt finkornig och långgrund. Platanias är den största orten och här ligger, de oftast barnvänliga hotellen, tätt. Platanias är en uppbyggd ort, precis som grannorterna t ex Kato Stalos, Agia Marinna och orten närmast Chania stad, Agii Apostoli. Man har dock hållit byggnaderna låga och byggt på ett trivsamt sätt. Det finns massor av restauranger att välja på och det är enkelt att ta med sig barnen och strosa på den långa gatan där även flera butiker ligger. Vill man ha en mer genuin bebyggelse så får man bege sig uppåt mot bergen där den gamla delen ligger. Här finns flera bra restauranger med fin utsikt över kusten. Panorama är ett trevligt ställe som även passar barnfamiljen.

Georgioupolis var en av mina favoriter när jag reste runt på Kreta. Orten är ganska liten och känns riktigt genuin. Här har du nära till allt. Bageriet där du köper ditt frukostbröd, de mysiga och personliga tavernorna och stranden som är lugn och härlig. Överallt i byn växer träd som gör det lummigt och svalknade på sommaren när det är hett. Georgioupolis är en bra utgångspunkt om du vill vandra under din semester.

Paleochora är en otroligt mysig by som ligger på en halvö på Kretas sydkust 9 mil från Chania. Här är tempot lugnare och inte alls så mycket turister. Paleochora har många stamgäster som förälskat sig i den lilla pärlan och uppskattar ortens lugn. Här går dagarna fram i maklig takt medan du kopplar av i en solstol på stranden. På kvällarna strosar man runt i den charmiga staden som stängs av för biltrafik. Restauranger och barer flyttar ut på gatan. Även om stränderna i Paleochora är väldigt fina så måste du ta en utflykt till Kretas bästa strand, Elafonissi (se bild nedan). Resan dit med båt från Paleochora tar 45 minuter.

→ BOKA charter till Kreta

8 Responses to Vilken ort ska jag välja på Kreta, del 1
 1. Maria Sjödahl Nilsson Svara

  Hej!
  Besökte Kreta för några år sedan och vi tillbringade två veckor på denna underbra ö. Vi bodde utanför Chania i Agii apostoli. Härifrån gick det snabbt att ta sig in till chania på kvällarna. Under våran vistelse hyrde vi bil och skulle besöka stranden Elafonissi. Med karta och bilen packad laddade vi denna tripp. Vi kom till staden Palechora och skulle fråga efter vägen till Elafonissi. Klev in på en bar och en vänlig man berätta vägen. Vill ni ta den ”stora” vägen eller vill ni åka en väg som ger mer ”upplevelse”? Självklart valde vi vägen som skulle ge upplevelse…. Och vägen var en upplevelse, den gick upp i bergen på små slingriga vägar, så man trodde att bilen skulle ramla över kanten. Men vi fick en upplevelse och vi fick se Elafonissi från berget vilket var en väldigt trevlig syn.
  Kreta återvänder vi gärna till och förstår att vi har bara sett en liten del av denna ö.
  Maria

  • Hallin Svara

   Marie:
   Kreta är verkligen en ö som erbjuder enormt mycket. Trots att ni inte fick bada på den fina Elafonissistranden så lät det som ni fick en härlig upplevelse : ) Södra delen av Kreta är betydligt mer bergig än norra! Jag ska snart skriva mer om orterna österut, bl a Rethymnon och Agios Nicholaos som båda är mycket trevliga!

 2. Jens Svara

  För ett antal år sedan tillbringade vi en underbar vecka i Ierapetra, på Kretas sydkust. Också en helt underbar stad som av något skäl inte verkar förekomma så ofta i de svenska charterkatalogerna. Jag undrar varför? Dessutom påstods den vara Europas sydligaste stad, fast det har jag inte kollat på kartan. Ett besök rekommenderas dock varmt!

  • Hallin Svara

   Jens:
   Vad härligt det låter! Det verkar inte gå någon charter dit. ibland kan det vara härligt också att de mysiga ställena inte invaderas av alltför mycket turister! Lyfter ditt tips i nästa inlägg om Kreta! TACK för det!

 3. Åsa Svara

  Hej!
  Tack för otroligt värdefulla tips. Vi valde Georgioupolis på din inrådan och kommer att bo på Corissia beach hotell. Hoppas att det blir bra!
  Tjipp!

  • Hallin Svara

   Åsa:
   Hör gärna av dig och berätta sen! Ha en trevlig resa!

 4. [...] charmiga tavernor.   För ett tag sedan skrev jag och tipsade om många andra orter på Kreta. Här o... blogg.resia.se/2011/06/13/hanna-pa-kreta
 5. [...] och utflykter. Har tidgare skrivit en guide om vilken ort man ska välja på Kreta både för den västr... blogg.resia.se/2012/06/12/kreta-utflyktstips

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.