New York – Central Park

Tittar man på Manhattan uppifrån så ser man hur Central Park breder ut sig som en grön oas bland alla höga hus. Central Park är stället där New York-borna kopplar av från den hektiska stotstadsmiljön. Parken som ligger mellan 59th och 110th St. är 3,4 km2 stor och upptar 6% av Manhattans storlek. Varje år besöker 25 miljoner människor parken.

Om du promenerar in i parken ungefär vid 80th St. så hamnar du vid sjön där du kan ta en kaffe på Loeb Boathouse och titta på roddbåtarna. På flera ställen kan du åka häst och vagn genom parken eller varför inte hyra cykel och trampa runt bland 26 miljoner träd, fontäner, pooler, baseboll- och tennisplaner och inte minst stora härliga gröna ytor. På helgerna är parken lugnare då den helt stängs av för biltrafik.

Intill Central Park ligger Columbus Circle. I källaren finns en delikatessavdelning där du kan köpa med dig picknick och slå dig ner i gräset och koppla av en stund.

Reser du med barnen så finns det en hel del aktiviteter i parken såsom karuseller och lekparker. På vintern finns även en skridskobana. Central Park Zoo som ligger ganska långt ner i parken vid 64th St. har både apor, isbjörnar och pingviner.

En sak som kan vara rolig för oss att besöka är The Swedish Cottage. Byggnaden, som från början var en skola, byggdes på 1800-talet och gavs bort till USA inför världsutställningen 1876. Du hittar huset i parkens västra sida vid 79th St.

I Central Park ligger också minnesplatsen Imagine i Strawberry Fields Memorial mellan 71th och 74th St. Platsen är dedikerad till Beatlesmedlemmen John Lennon som mördades på väg hem till sin bostad i Dakota Building som ligger i närheten. Minnesplatsen är uppkallad efter Beatleslåten Strawberry Fields. Här samlas fans och varje år, på John Lennnons dödsdag, hålls en minnesstund.

Parken stänger mellan 01.00 och 06.00. Tänk på att hålla er från parken när solen går ner. Ett tips är också att ta med en karta då parken är större än man tror och man kan gå vilse bland vägarna.

Parken

4 Responses to New York – Central Park
 1. Jens Svara

  Central Park är en mycket speciell plats, och jag älskar den. Kontrasten mellan den låga grönskan i parken och skyskraporna runt den är dramatisk. Dessutom är Central Park så varierat. Vacker park modell Slottsskogen eller Djurgården, mera vilda skogspartier, stora öppna fält för bollspel och sport, den stora dammen the Reservoir och mycket mer. Och som du skriver, den är STOR. Längtar …

  • Hallin Svara

   Jens:
   Lyckliga du som ska resa till New York. Det är verkligen en fantastisk stad med en otrolig mångfald! Trevlig resa!

 2. Mikko Viklund Svara

  Hej,

  Ang. Central Park vilken är enheten, 3.400 kvm stor (?), ?
  Är det tretusenfyrahundra kvadratmeter ? Kan inte vara ! mil ? vore i så fall bättre att angre kvadratkilometer.

  Hälsn. //Mikko

  • Hallin Svara

   Mikko Viklund: Du har försås rätt : ) Tack för påpekandet, jag har ändrat nu!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.