Resa med buss

Jag har varit iväg på flera bussresor. Både direktbussar till Italien och Prag samt rundresor till Normandie. Jag gillar att åka buss och framförallt att hela tiden få guidning och lära sig så mycket av resmålen. Normandie var en fantastisk resa som både jag, sönerna och mina föräldrar uppskattade.

Fredrik Koch som arbetar på Resia i Ljungby är så gott som uppvuxen på långfärdsbuss. Med pappa som chaufför och mamma som reseledare tillbringade Fredrik och hans syster Ann-Sofie många av barndomens sommarlov på tur i Europa. Än idag kommer gamla bekanta från bussresor in till Fredrik i Ljungby och pratar minnen.

– Det är just det som är det fina med bussresor – nya bekantskaper! Här har vi samlat Fredriks tips;

Ombord på bussen
Enligt Fredrik är den genomsnittlige bussresenären väldigt berest, väldigt kunnig och framför allt väldigt sällskaplig. Att färdas med buss är ett intimt sätt att resa, man hinner avhandla både ditt och datt över mittgången på färden ner genom Europa. Att prata med resenären i sätet bredvid är just en av de stora behållningarna, tycker Fredrik. Man lär sig mycket både om Sverige och om resmålet på det sättet.

– Dessutom är det ett perfekt sätt att få nya vänner för dig som reser ensam! Man umgås både i bussen och på middagen om kvällarna, eftersom resorna ofta bokas med halvpension.

Nya kombinationsresor – flyg & buss
I och med bussbolagens nya kombinationsresor, där du kan välja att flyga till din destination för att väl där fortsätta med buss, har nya kundgrupper dykt upp i bussarna. Många äldre väljer bussresa hela vägen, är du pensionär och har gott om tid är det avkopplande att se landskapet förändras utanför rutan ju längre söderut du kommer. Yngre kundgrupper och de som redan har gjort flera bussresor ner genom Tyskland väljer kanske hellre att flyga antingen dit eller hem, eller både och, för att istället lägga krutet på det faktiska resmålet.

Med buss till Piemonte & Cinque Terre
En resa som jag särskilt vill lyfta är Ölvemarks kombinerade flyg- och bussresa till Piemonte och Cinque Terre (se bilden nedan) i Italien. Fredrik gjorde själv denna resa i september 2009. 

– Vilken härlig resa! Den var helt fantastisk! Jag har rekommenderat den till hundratals, och i år tar jag med mig familjen och reser dit igen!

På frågan om varför denna resa är så fantastisk svarar Fredrik att just kombinationen av bergslandskapet i Piemonte och den härliga vistelsen vid Medelhavet var en fullträff. Och att det genomgående under resan bjöds så god mat och gott vin.

Etapp 1 – Vid bergets fot
Fredrik berättar att under resans första etapp, uppe i bergen vid Piemonte, gjorde de utflykter till vingårdar, åkte på tryffeljakt och besökte den vackra staden Torino.
– En dag tog vi på egen hand bergbanan i Mondiví upp till det äldre Mondoví. Det var en härlig tur, väl uppe har du en fantastisk utsikt över det böljande bergslandskapet.

Etapp 2 – Vid vackra Medelhavet
När det var dags för resans andra etapp körde bussen ned för de vindlande serpentinvägarna mot kusten.
– Rätt som det var öppnade sig landskapet framför oss och där låg det azurblå Medelhavet. Det var en underbar känsla, säger Fredrik.

Under denna del av resan bodde Fredrik och hans ressällskap öster om Genua, och gjorde utflykter bland annat till naturreservatet Cinque Terre och den bilfria, liguriska lilla staden Portofino.
– Men det härligaste av allt var nästan den fria tiden, då gick vi ned till stranden och solade och badade, eller satt bara där och lyssnade på vågskvalpet. Just då kände jag mig helt avkopplad och var väldigt glad över mitt val av resa, ler Fredrik.

Fredriks bästa busstips
– bekväma kläder
– Nackkudde
– öronproppar och ögonmask
– bra böcker och musik
– leksaker och spel till barnen

Lita också på reseledarna, det är deras uppgift att hålla stämningen god i bussen. De guidar vid intressanta sevärdheter, visar film, håller i tävlingar och går runt i bussen och småpratar. Det hinner nästan inte bli tråkigt!

Har du fler frågor kring hur det är att resa med buss? Kontakta Fredrik, så berättar han mer.

Betygsätt inlägget:
Kategori: Bussresor
Taggar:

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.