Gratis i New York

Läser i Lonely Planet att de listar saker att göra i New York som är gratis. Det är ju inte dumt med tanke på att det mesta i storstäder brukar kosta pengar! Tipsar därför om några av ställena!

Fashion Institute of Technology (FIT) Museum
Det är alltid Fashion Week i FIT. Här finns flera olika utställningar av bla elever men också av erkända designers. Det finns också en  en förvånansvärt intressant och detaljerad samling av landets första mode med anor från 1800-talet fram till idag.

Governor’s Island
Färjan till Governor’s Island (se bild ovan) är gratis liksom tillgången till den 172 tunnland stora ö som öppnades för allmänheten först 2003. Här finns mycket cykelvägar, minigolf, picknickområden, anlagda sandstränder och nedlagda militära anläggningar. Här ordnas även en del konserter samt evenemang. Här kan du ta en fin panoramabild över södra Manhattan. Färjan avgår från Manhattan South Ferry Station vid nedre Manhattan.

The High Line
För länge sedan gjordes transporter på Manhattan med tåg. Mycket olyckor hände och 1929 beslutade man att höja upp spåren från vägarna. Banan sträckte sig från 35th Street ner till St. John’s Park Terminal, som också täckte fyra kvarter vid vattnet mellan Clarkson och Spring Street. Spåren slingrade sig bland fabriker och byggnader för att kunna leverera varor. På 50-talet upphörde trafiken på spåren då lastbilar hade tagit över transporterna. I juni 2009 öppnades sektion 1 av the High Line för allmänheten. Den sträcker sig från Gansvoort Street till 20th Street. Det går att ta sig upp på flera ställen längs vägen.

Paddla kajak på Hudson River
Man kan gratis låna kajaker och paddla på Hudson River. Det brukar dock vara mycket folk så kom tidigt. Kanoterna kan man låna vid Houston St, 56th St och 72nd St.

The National Museum of American Indian
Här kan du se flera intressanta objekt från indianstammarna. Ligger vid One Bowling Green intill till det nordöstra hörnet av Battery Park.

Färja till Staten Island
Färjan till Staten Island är gratis att åka med. Härifrån får du en fin vy över Frihetsgudinnan och södra Manhattan. Staten Island är ett av New Yorks fem stadsdelar. På ön finns mest bostadsområden. Men turen är fin och ger många möjligheter att ta snygga foton. Färjan avgår ifrån Whitehall Terminal, 1 Whitehall Street vid South Street och tar ca 30 minuter.

The New York Public Library
En fantastisk byggnad från 1895. Här kan du få gratis guidning samt se olika utställningar. Ligger på 42nd Street vid 5th Ave.

Central Park är förstås gratis. men det kommer jag att skriva om längre fram i ett separat inlägg!

Har du fler tips på gratisnöjen så lämna gärna en kommetar!

Boka flyg och hotell till New York

Boka flyg till New York

Boka hotell i New York

Boka paketresa till New York

Boka weekendresa till New York

2 Responses to Gratis i New York
  1. [...] den som vill upptäcka Meatpacking District under dagtid, kan ta en promenad över gatorna på High Line... blogg.resia.se/2011/03/12/hanna-i-new-york-del-2
  2. [...] av saker man kan hitta på utan att öppna plånboken. Tidigare har jag skrivit om gratisnöjen i New Yo... blogg.resia.se/2012/02/27/saker-som-ar-gratis

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.