Att tänka på vid resa till USA

Som ni vet är säkerhetskontrollen för inresa till USA ytterst noggrann. Jag ringde upp en av våra säljare i Umeå för att höra vad som egentligen krävs för att resa in i landet.

Bokning av resa
När man bokar resan till USA så är det väldigt viktigt att ange minst första namnet i passet, men gärna samtliga. Vid bokning så måste säljaren, i bokningssystemet, även ange passnummer, giltighetstid  för passet, födelsedatum samt var man ska bo när man är i USA. Detta kan även göras i efterhand men senast 72 timmar innan avresa.

ESTA-ansökan
Alla resenärer som ska resa in i USA måste själva göra en ESTA-ansökan senast 72 timmar före inresan till USA. Denna görs på följande länk: https://esta.cbp.dhs.gov Där fyller du i alla obligatoriska uppgifter såsom namn, passnummer, giltighetstid och var du ska bo. Tänk på att du måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA. Du ska också svara på ett antal frågor. Om alla frågor är ifyllda enligt deras kriterier så får du ansökan direkt. Printa ut denna och spara, den ska visas upp vid inresa till USA. Den gäller i två år framåt efter ansökningsdatum. Om du däremot inte får din ansökan godkänd så måste du ansöka om visum på amerikanska ambassaden. Detta tar dock mer än 72 timmar varför det kan vara bra att vara ute i god tid med din ESTA-ansökan.

OBS! Se upp när du ska göra din ansökan, det finns många sidor som gör detta och tar rejält med betalt. Läs mer här i bloggen.

Vid ankomst
Var beredd på att tullkontrollen vid flygplatsen tar en stund. Det kan gå igenom ditt bagage noggrant. Ögon fotograferas och du ska lämna fingeravtryck. Du ska också vara beredd på att svara på en del frågor som t ex hur länge du ska stanna, var du ska befinna dig och vad du ska göra i landet. Tänk på att en godkänd ESTA-anökan inte betyder att du har ett automatiskt uppehållstillstånd.

Viktig uppdaterad information 2016-01-15:

Efter den 31 mars 2016 ska alla resenärer som utnyttjar ESTA uppvisa ett biometriskt pass. Passet ska utöver informationen om passets ägare innehålla ägarens biometriska särdrag och namnteckning. Alla pass som utfärdats till medborgare i de nordiska länderna efter 2012 bör uppfylla detta krav.

Om man ska till USA efter den 31 mars 2016 och inte har ett biometriskt pass bör man ansöka om ett nytt pass alternativt ansöka om visum på den amerikanska ambassaden.

Boka flyg och hotell till USA

Boka flyg till USA

Boka hotell i USA

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

35 Responses to Att tänka på vid resa till USA
 1. Morgan Svara

  ”Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader före beräknad hemresa.”

  Jag är inte säker på att jag förstår vad som menas. Måste passet vara utställt minst ett halvår innan man åker hem?

  • Hallin Svara

   Morgan:
   Jag kanske uttryckte mig lite otydligt och har ändrat texten. Vid datum för hemresan så måste det vara 6 månader kvar av passets giltighetstid.
   OK?!

 2. Morgan Svara

  Tack för förtydligandet! Det var nyheter för mig som har ett pass som går ut först i höst men alltså inte kan användas för USA-resor under hela giltighetstiden.

  • Hallin Svara

   Morgan:
   Vad fint och tack för påpekandet om texten. Det kan vara bra att veta att det är många länder som kräver att passet har 6 månader kvar av giltighetstiden vid tid för hemresan, t ex Dominikanska Republiken, Egypten, Turkiet, Dubai och Thailand. Flera länder har 3 månader som gräns t ex, Bulgarien och Cypern.

 3. Bjarne Svara

  Hallå !!!

  USA har inte denna 6månaders gräns för Nordiska medborgare Allt enligt Comet Consular Sevices.

  ??????????

  Passport
  The passport must be able to be read by a machine for entry to be granted in the US without a visa.
  For those nationalities that must apply for a visa, the passport must be valid for at least 6 months after returning home.
  Nordic citizens can stay until the last valid date in the passport.

  Bjarne

 4. Bjarne Svara

  Och så här står det på SAS hemsida :

  Du som reser till USA måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA.

  Bjarne

  • Hallin Svara

   Bjarne:
   Jag ber om ursäkt för felaktig information och har redan ändrat i texten. Tack för att du var uppmärksam!

 5. Morgan Svara

  Det var den information jag kände till sedan tidigare. Inga ändringar alltså.

  • Hallin Svara

   Morgan:
   Nej, det var en informatiom som jag fått som nu visade sig vara felaktig. Tack för att du upplyste mig!

   • Floridasidan Svara

    Passet behöver endast vara giltigt på inresedagen i USA, går passet ut under vistelsen måste man dock skaffa nytt pass på plats vilket knappast är praktiskt.

 6. aw Svara

  Hej
  Är det bara den koden som jag har fått på min godkända ESTA ansökan som ska visas upp i tullen?
  Hur vet jag att mitt pass är maskinläsbart?

  • Floridasidan Svara

   Om passet inte är ett tillfälligt handskrivet pass så fungerar det. Har man ett handskrivet pass måste man ansöka om visum.
   Man behöver inte visa upp någon kod, det är ett elektroniskt system, ansökan är kopplad till passet där för måste man göra om ansökan om man byter pass.

 7. Jenny Bucht Svara

  Hej aw!
  From 1 oktober 2005 digitaliserades passen. Är ditt utskriftsdatum (issue date) på passet efter 1 oktober 2005 så har du ett maskinläsbart pass. Du kan läsa mer om detta på http://www.arlanda.se och ”det nya passet”.

  Notera eller skriv ut din kod för godkännande av din ESTA ansökan och ta med på resan så ska allt gå bra.

  Trevlig resa

 8. Alex Svara

  Fråga 1
  Om det på mitt pass står:
  Förnamn: Karl Charles Ingvar
  efternamn: Jönsson
  Vilket av dessa ska jag ange som mitt ”namn” när jag bokar flyg till USA? Charles är mitt ”riktiga” namn och ingvar mitt mellannamn. Hur ser jänkarna på detta? 🙂
  Fråga 2
  Måste man alltså boka boendet innan flyg då man ska ange var man ska bo? Känns instinktivt fel att boka boendet innan man säkrat flygbiljetterna…

  • Hallin Svara

   Alex:
   Vad härligt med en resa till USA! Jag har ställt frågan vidare till min kollega, Catharina Roglert från Västerås. Hon ger dig följande svar:
   Fråga 1: Du ska ange Karl som förnamn i din bokning, dvs första-namnet i enlighet med passet, oavsett vad som är tilltalsnamn, mellannamn m.m. Detta ska göras i enlighet med de flesta amerikanska flygbolags regler, samt att även övriga flygbolag mer och mer går över till samma regelverk. Det är alltså av största vikt för dig som resenär att det förnamn som står först på biljetten är exakt samma namn och stavat på samma sätt som förstanamnet i passet.
   Fråga 2: Det spelar ingen roll i vilken ordning du bokar flyg resp. logi. Anledningen till att man ska ange var man ska bo är att amerikanska tullmyndigheter kräver att resenärer innan inresa till USA angivit i sin flygbokning sin besöksadress (och även hemadress i hemlandet). För att detta inte ska glömmas bort och orsaka onödiga dröjsmål för resenären i passkontrollen i USA, brukar vi på Resia vilja ha dina adressuppgifter snarast möjligt i anslutning till flygbokningar – gärna samtidigt, men det är inget krav.

   Hoppas att detta var till hjälp!

  • Floridasidan Svara

   I regel ska samtliga förnamn anges.
   Mellannamn är inget av förnamnen.
   Heter man t.ex. Anders Bengt Carl Davidsson Eriksson och kallas för Bengt så är Anders första förnamn (som ska anges i ESTA-ansökan)Bengt är tilltalsnamn och Davidsson är mellannamn.

   Bäst är att boka flyget först då det är viktigast med tanke på att priserna kan variera mycket mellan olika tider. Uppgifter om boende kan man ange i efterhand.

 9. Lisa Svara

  Hej! Jag och min kille ska åka till USA i september för att resa runt där i tre månader. Jag undrar lite över hyrbil, alla säger att det är billigare att boka härifrån Sverige. Men vi har ingen exakt resplan gjord, tänkte ta det lite som det kommer, men är det mycket dyrare att boka på plats i USA? Om man bokar i några dagar i förväg på internet så kan det väl inte vara någon skilland på om man skulle boka hemifrån?

  Tänkte på GPS oxå, kan tänka mig att det är bra att ha. Ska man köpa med sig en eller hyra?

  • Hallin Svara

   Lisa:
   Det är oftast billigast att boka sin hyrbil hemifrån när man ska till USA men vad jag förstår så vill ni hålla er resrutt öppen.
   Om ni inte vill boka hyrbil innan ni åker så är mitt bästa tips att ni går in på http://www.resia.se och bokar hyrbilen från vår hemsida när ni är på plats i USA. På vår hemsida kan ni smidigt boka hyrbil i USA till bästa pris.

   Gällande GPS så kan man hyra detta i samband med att man bokar sin hyrbil på vår hemsida. Att hyra en GPS kostar ca 12 USD + lokal skatt per dag. Man väljer helt enkelt detta som tillval vid bokningen, men hyran för GPS:en betalar man på plats i USA vid uthämtningstillfället.

 10. Floridasidan Svara

  Det finns felaktigheter i denna information.

  Alla behöver inte ansöka om ESTA, reser man på visum ska man inte göra det.

  ”Om alla frågor är ifyllda enligt deras kriterier så får du ansökan direkt. Printa ut denna och spara, den ska visas upp vid inresa till USA”

  Nej! det kan ta tid att få besked även om ”alla frågor är ifyllda enligt deras kriterier” (antar att det är det som menas även om texten är märklig).

  Man behöver inte alls ta med någon utskrift, det gör man endast för egen del.

 11. Floridasidan Svara

  Det är inte tullen som kontrollerar passet, tar fingeravtryck mm. utan de kontrollerar endast om man för med sig otillåtna varor och liknande.

 12. J Svara

  Jag har en liten fråga. Jag ska resa till usa den 30e maj och 8e juni 2012 och har sedan 2010 ett ESTA som är giltigt fram till den 2 juni 2012. Måste jag ansöka om ett nytt ESTA eller bör mitt ”gamla” funka?

  mvh,
  J

 13. Jenny Bucht Svara

  Hej J!

  Du behöver inte förnya ditt ESTA så länge det är gilltigt vid din inresa till Usa. Du bör dock vara observant på vilket datum det är när du anländer pga tidsskillnaden samt vara medveten om att du inte kan lämna landet och återkomma under denna resa tex kryssning.

  Mvh Jenny Resia Umeå

 14. B Svara

  Hej, jag ska till NY imorgon och har fått reda på att man kanske behöver redovisa hur mycket pengar man har med sig. Räcker det med att säga EX ca 100$ kontant, betalkort och kreditkort? Jag ska vara där i 10 dagar.

  Mvh,
  B.

 15. Jenny Bucht Svara

  Hej B!

  Ledsen att jag svarar så sent men jag var inte på kontoret under gårdagen. Det finns ingen restriktion på hur mycket pengar man får ta i till Usa. Du bör dock vara medveten om att om du har med dig mer än 10000 USD så måste detta redovisas. Detta görs via en blankett som du få på planet. Vanligtvis har man inte med sig mer pengar än detta på en normalt lång resa. Om du har med dig mer pengar än detta kontakta Amerikanska Ambassaden för att få ytterligare information. Amerikanska Ambassaden, tel 08-783 53 00. Observera att du inte behöver redovisa kreditkort.

  Mvh Jenny Bucht Resia Umeå

 16. Alexandra Svara

  hej jag ska resa till New York för först gången med min pojkvänn och vi ska vara borta en vecka i december måste vi då ansöka om ESTA??? Om vi båda är Svenska medborjare??

 17. malin Svara

  Menar du att man måste skriva in sitt hotell vid bokning av flyg till NY? är det inte bara att man ska skriva in logi, namn, pass mm då man gör sin esta-ansökan?
  man måste väl kunna boka flyg före hotell, menar jag!
  förvirrad..

  • Hallin Svara

   Malin: Nej, du behöver inte skriva in på vilket hotell du ska bo men var du ska befinna dig i USA.

 18. Daniel Svara

  Hej!

  Skall till Las Vegas i maj.

  Mitt pass går ut i September..Måste de vara giltigt i 6 månader efter ja kommit hem ?

  Förstår inte. Mvh Daniel

  • Hallin Svara

   Daniel: Nej, ditt pass måste inte vara vara giltigt i 6 månader efter hemkomst. Bara det är giltigt vid hemresan. Dock måste du göra en ESTA-anskökan som du tar med dig. Gör den i god tid!

 19. Pär Svara

  Hejsan!
  Jag är i USA just nu på ESTA och har bokat om min hemresa ( inom 3 månader) måste jag rapportera den ombokningen nånstans?

 20. Carl Dellgren Svara

  Hej! Jag undrar om man måste ha med sig både sitt nya och gamla pass när man åker till USA?

  • Hallins reseblogg Svara

   Carl Dellgren: Nej, det räcker med det aktuella passet såvida det är det passnumret du har angett i din ESTA-ansökan!

 21. Daniel Svara

  Hej, undrar om man nu behöver elektroniskt pass för att resa till USA, vad innebär det?

  • Hallins reseblogg Svara

   Daniel: Ja, det behöver man och alla pass från 2012 har ett elektroniskt chip på framsidan. Så om ditt pass är utfärdat 2012 och framåt så är allt i sin ordning.

 22. ulrika Svara

  Ja och det var ej mitt det går ut i mars och måste öka nytt men ansökan behandlas ej så länge man ej betalar

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.