Taxi – New York

Ett väldigt starkt minne jag har med mig från New York är stadens alla gula taxibilar. Det var på 70-talet man beslutade att alla taxibilar i New York skulle målas gula. Man får nog säga att taxibilarna har blivit som en slags symbol för staden. Det är enkelt att få tag på en taxi i New York, om lampan lyser på taket så är den ledig och det är bara att vinka in den. Det är förhållandevis billigt att åka taxi i New York. Startavgiften är 3 dollar, därefter räknas kostnanden på tid vilket gör det dyrare att åka i rusningstrafik.

I New York rullar det cirka 13.000 taxibilar. Det är rätt många som samsas om ytan på Manhattan som är cirka 22 km lång och 3 km bred. Idag är de flesta av modellen Ford Crown Victoria men snart ska de bytas ut. Borgmästaren har arrangerat en tävling där alla världens bilmärken fick vara med. Nu är det tre märken kvar, Ford, Nissan och Karsan. Alla har tagit fram en modell i en minibuss-variant. Det märket som vinner kommer att få den exkklusiva rättigheten att under 10 år förse staden med gula taxibilar. Det är självklart en stor ära för företaget som vinner.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.