New York – tre måsten

Naturligtvis så finns det hur mycket som helst att se i New York. Men något av de allra första man tänker på är Frihetsgudinnan, Empire State Building och Brooklyn Bridge. Jag skulle nog också säga Central Park, men det får ett eget inlägg lite längre fram!

Frihetsgudinnan är New Yorks, men även USAs största kännetecken. Varje år tar miljontals turister båten över till Liberty Isalnd för att se den stora statyn. Frihetsgudinnan var en gåva från fransmännen till USAs folk och invigdes 1886. Statyn är gjord av järn med kopparplåt över och är 46 meter hög och står på en hög sockel. Man kan antingen ta trapporna eller hissen upp en bit i statyn för att njuta av en fantastisk utskikt. Det går bra att köpa biljetter hemifrån. Båtturen går även till Ellis Island och många väljer att istället gå i land där och bara fotografera Frihetsgudinnan på håll. Vill du titta närmare så är inträdet cirka 100:-,  förbered  dig på långa köer!

Empire State Building stod klar 1931 och var då den högsta byggnaden i världen med sina 449 meter inklusive tornet. Den ligger på 5:e avenyen vid 34:e gatan. Man kan åka upp i den 102 våningar höga byggnaden. På 86:e våningen finns en utsiktsplats med en hänförande utsikt över New York. Biljetter kostar cirka 100:- och även här får man räkna med kö. Ett tips kan vara att åka upp på kvällen då köerna brukar vara mindre. Empire State Building har medverkat i massor av filmer, den mest kända är King Kong.

Brooklyn Bridge invigdes 1883 och var då den längsta hängbron i världen. Tornen på hängbron, som är byggd i gotisk stil, var då de högsta byggnadsverket i USA. På bron finns det sex filer för motortrafik och ett eget plan för gående och cyklister. Även Brooklyn Bridge har varit med i många filmer, kanske främst i samband med biljakter. Men den scen jag minns allra bäst är i den första Sex and the City-filmen när Miranda och Steve har bestämt en tidpunkt då de ska träffas mitt på bron om de vill fortsätta tillsammans!

Skriv gärna en kommentar om det är något ni vill att vi tar upp eller om du har några tips.

Boka flyg och hotell till New York

Boka flyg till New York

Boka hotell i New York

Boka weekend till New York

3 Responses to New York – tre måsten
 1. Marie Svara

  Istället för båt ut till Frihetsgudinnan kan man åka Staten Island ferry som är gratis och som passerar på ett trevligt avstånd, fullt tillräckligt för att syna koppardamen. Det blir en fin färd ute på vattnet och ger vackra vyer över Brooklyn och hamnverksamheten som faktiskt är väldigt stor.

  Avseende Empire State så måste man också ställa sig frågan om man vill se utsikten från byggnaden eller se byggnaden. Är svaret det senare skulle jag rekommendera Rockefeller Centers Top of the Rocks som alternativ.

  • Hallin Svara

   Marie:
   TACK snälla för dina tips. Vi kommer att ta med dem längre fram här under månaden när vi skriver om New York. Har du fler tips så är du välkommen!

 2. [...] Det går bra att åka tunnelbana till Brooklyn, tar bara några minuter från Manhattan. En av vägarna ... blogg.resia.se/2011/03/14/brooklyn-intressant-stadsdel-i-new-york

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.