Rom – Vatikanstaten

I filmen Änglar och Demoner fick man se en hel på insidan av Vatikanstaten och Peterskyrkan. Det var längesedan jag var i Rom, men det jag särskilt minns var det fantastiska taket i Sixtinska kapellet.

Våra reseexperter som alla har mycket kunskaper om Rom har tips som de vill dela med sig av:

Eva Lundkvist i Katrineholm
Du kan boka biljett till Vatikanstaten redan hemifrån. På Resia kostar en sådan biljett 332:-/pers. Men om du är morgonpigg kan du få biljetten gratis! Kl 7.00 ska du nämligen gå till Östra porten, vackert buga inför vakten och sedan tala om hur många biljetter du vill ha.

Intressant att veta är att påven har sin mässa varje onsdag. Inne i Vatikanstaten kan du lätt lägga en heldag. Du kan gå på guidade turer eller så köper du en guidebok och vandrar runt på egen hand, som jag och mina tonårsdöttrar gjorde.

Ingrid Gustafson i Strängnäs
Vatikanstaten är världens minsta stat, omringad av huvudstaden i en helt annan stat. Vatikanstaten blev en självständig stat 1929, men alla länder har ännu inte erkänt den.

Den bofasta befolkningen är ca 1000 personer, men invaderas varje dag av stora mängder personal till den katolska kyrkan och förstås turisterna. Vatikanen har en egen daglig tidning, l´Osservatore Romano samt egen postservice och egna frimärken.

Denna lilla stat på 42 hektar innehåller, förutom påvens residens, en av världens mest berömda kyrkor – St Peterskyrkan. Denna plats är en av de mest sevärda platserna i Italien. Framför kyrkan finns en fantastisk piazza. Michelangelo’s målningar i Sixtinska kapellet är ett måste!

Lilianne Santo i Nyköping
Det är alltid lång kö för att komma in i Peterskyrkan men låt dig inte avskräckas för det går jättefort.

Påven pratar från sin balkong varje söndag kl 12.00. Åk tidigt för det är alltid mycket folk. Man kan förboka (med egen guide).

Viktigt att se heliga Birgittas sarkofag.

2 Responses to Rom – Vatikanstaten
 1. Ulrica Tjärnberg Svara

  Hej!
  Jag och min familj reser snart till Italien och Terracina. Vi ska stanna till i Rom både innan och efter Terracina och försöker förstå om man måste köpa biljetter i förväg till ex Colosseum och Sixtinska kapellet. Inträder till Peterskyrkan förstår jag av din blogg att det är gratis. Vi tänker inte ta guidade turer eftersom vi har så kort tid på oss och tänkte att vi ser oss omkring lite själva denna gång.

  Vore mycket tacksam för svar!
  MVH Ulrica Tjärnberg

  • Hallins reseblogg Svara

   Ulrika Tjärnberg: Åh, det låter som en härlig resa. Jag har varit i Terracina och det är en fin ort med ”lagom” mycket turister och så fint att komma det italienska vardagslivet lite närmre. Det blir ju underbart att kombinera med Rom. Men precis som du skriver så riskerar man att hamna i långa köer. Mitt absolut bästa tips (på alla storstadsresor) är att förbereda sig och köpa biljetter innan så att man kan smita förbi kön. Gör det så fort som möjligt, printa ut och ta med. Biljetter till Peterskyrkan beställer du här: https://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/do?weblang=en&do
   och biljetter till Colosseum beställer du här: http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm

   Hoppas ni får en härlig semester!!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.