Karneval på Teneriffa

Den 27 februari-12 mars är det karneval på Teneriffa med över 400.000 besökare. Den pågår på flera håll på ön men i huvustaden, Santa Cruz sägs den vara i klass med Rio de Janeiro. Karnevalen på Teneriffa har en lång historia. Redan på 1700-talet höll överklassen i Santa Cruz klänningspartyn i sina hem. Invånarna tog sedan festligheterna med sig ut på gatorna med lekar och färgglada kostymer.

Karnevalen börjar med val av karnevalsdrottningen och avslutas med stora karnevalståget och Sardinens begravning. En jättestor sardin som är tillverkad i papier maché framförs i en begravningsprocession där deltagarna ”sörjer” sardinens död men är utklädda och dansar till karnevalsmusiken. Det hela slutar med att man tänder eld på sardinen och så avslutas karnevalen med ett stort fyrverkeri.

Är du på Teneriffa under den här tiden så ska du absolut ta dig tid att besöka Santa Cruz och uppleva en riktig karneval. Läs mer här.

Uppdaterat:
Även Gran Canaria anordnar karnevaler. Den största har redan startat i Las Palmas. De flesta aktiviteterna håller till i Catalaina-parken. Några datum för de mest kända arrangemangen är 25/2 då karnevalsdrottningen koras, 5/3, karnevalståget drar genom stan samt 12/3 då sardinens begravning äger rum. Missa inte om du är på Gran Canaria!

4 Responses to Karneval på Teneriffa
 1. Eva Adriansson Svara

  Vet du om det är karneval i Las Palmas i början på mars?

  • Hallin Svara

   Eva:
   Joda, det är karneval även på Gran Canaria. Jag uppdaterar inlägget nu!

 2. lennart mattsson Svara

  HEJ NI SKRIVER ATT KARNEVALLEN PÅ TENNERIFFA ÄR MELLAN 27 FEB OCH 12 MARS. ÄR DET VERKLIGEN SÅ 2016

  • Hallins reseblogg Svara

   Lennart Mattsson: Inlägget du läser är daterat 21/2 2011. Det är ju så med bloggar att det är aktuellt när man skriver det men det är omöjligt att gå tillbaka och uppdatera alla inlägg. 2016 börjar karnevalen den 9″ och pågår i knappt två veckor. Karnevalen startar i huvudstaden Santa Cruz och förflyttar sig till andra orter under perioden.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.