Italienska delikatesser och ostar

Har vi Rom som månadens stad så var jag ju bara tvungen att duka upp en italiensk buffé till middag igår. Jag gick till Delitalia på Övre Husargatan i Göteborg och bad om att få en bra blandning men ändå lite ovanliga italienska delikatasser och ostar.


På ”charkfatet” hade vi följande:
Vinmarinerad Coppa som är en saltad karré, kraftig smak och mycket god.
Tryffelsalami. Kan ju inte bli fel!
Lady Coppata. En coppa med pancetta (”bacon”) runtom. Denna ska stekas hastigt. God smak med mycket sälta.
Fänkålssalami. LIte kärv men mycket god smak.
Salsicca Piccante. Stark och god smak.

Ett väldigt tunt bröd från Sardinien skulle stekas väldigt snabbt i olja och saltas lätt. Smakade underbart med tapenade på svarta oliver. Till charkvarorna åt vi även små svarta oliver, nocciole och stora gröna i vitlök.

Efter allt detta goda var det dags att gå på ostfatet. Jag är en riktig ostälskare och detta var det som jag såg fram mest emot. Till all ost åt vi fikonmarmelad då sötman ger en bra mix till kraftigare ostar. På ostfatet hade vi följande ostar:
Pecorino in Fossa. Lagrad i valnöts- och vinblad i 90 dagar under jord. Mmm, det här var min favorit. Extremt kraftig smak så att tungan nästan krullade sig.
Taleggio. Den här var näst bäst. En mjuk kittost med kraftig men ändå mild smak.
Blu di Capra. Smakrik ost från Piemonte som är lagrad i 90 dagar.
Roccolo. En hård kittost på komjölk. Rätt så mild smak.
Provolone Piccante. En vanlig ost i Italien. Smakrik, men jämfört med de andra, väldigt mild.

Till all den goda maten drack vi ett gott Amaronevin. Fantastiskt vad många goda smaker som blandade sig i munnen.

Till efterrätt blev det Formagella, små ”citronpajer” från Sardinien. Gott att det inte var så söta. Dessa var lite torra så en klick grädde hade smakat bra till. Vi doppade också mandelskorpor i Vino Santo som är ett italienskt dessertvin som är gjord på torkade druvor.

Kan verkligen rekommendera att anordna en italiensk matkväll hemma. Vi satt länge, länge och åt och njöt av alla goda smaker. Alltsammans, förutom vinet, kostade cirka 350:- för 2 personer.

4 Responses to Italienska delikatesser och ostar
  1. Ann-Charlotte Svara

    Åh herregud, tack Hallin, det här skriver jag ut. Bor nämligen i Göteborg så jag ska gå till din butik och göra motsvarande beställning.

    Vilket bra restips – behöver inte ens packa väskan 🙂

    • Hallin Svara

      Ann-Charlotte:
      Vad kul att du gillade mina tips. Visst är det kul att få göra en ”resa” på hemmaplan!

  2. Sofia Svara

    Ååh vad man blir sugen både på italiensk mat och på en resa till Italien.
    Vill verkligen rekommendera alla ett besök längst Amalfi-kusten. Underbart!

    • Hallin Svara

      Sofia:
      Hela Italien är verkligen underbart och maten är verkligen något extra. Tur att det är förhållandevis enkelt att få tag på här i Sverige så att vi kan drömma oss bort!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.