Rom – skrämmande sevärdheter

Du kanske har hört talas om katakomberna i Rom? En skrämmande sevärdhet som kanske kan vara intressant?!

Katakomberna var gravplatser under marken på gångarna på de överfyllda gravfälten. Även gångarnas väggar grävdes ut och användes som gravar. När barbarinvasioner härjade i Rom på 400-talet började man begrava de döda under nybyggda kyrkors golv men man besökte de anhörigas gravar i katakomberna. Katakomberna glömdes så småningom bort då de kristna fick egna gravar. Under 1800-talet började de grävas ut. Många katakomber är förstörda och ligger under ny bebyggelse. Det fanns ett 60-tal katakomber, idag finns det ett fåtal kvar som är öppna för allmänheten. Söder om Rom ligger San Callisto, Santa Domitilla och San Sebastian. 

I kyrkan, Santa Maria Della Concezione, på Via Veneto finns en kyrkogård där dödskallar och skelett från munkar och fattiga romare från 1631 sattes upp längs väggarna. Idag betraktas det som konst och kan beskådas idag. Öppettiderna är 9-12 och 15-18, stängt torsdagar.

2 Responses to Rom – skrämmande sevärdheter
 1. Anna Svara

  Om man vill besöka fler katakomber är deunder Stefansdomen i Wien något att rekommendera. Helt osannolikt många människor är begravda där. Det finns ben från golv till tak. En annorlunda upplevelse med dragning mot det makabra.

  • hallin Svara

   Anna:
   Tack för tipset! Ja, det är lite makabert men ändå spännande på något vis!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.