Rom – Sevärdheter

(Uppdaterad 190926) Rom har så fantastiskt många berömda sevärdheter. Det bästa är att de flesta ligger inom promenadavstånd så det är enkelt att ta sig emellan. Egentligen så är hela Rom en enda stor sevärdhet. Det som slår en när man rör sig i staden är att allt är så underbart vackert.

Trots att jag gärna tipsar om sevärdheter som är lite mer ovanliga så har vår resesäljare Ingrid Gustafsson (fd anställd) hjälpt mig att sätta samman en lista på alla ”måsten”. En kort som går att förköpa på vår systersite Box Office täcker nästan alla sevärdheter nedan och dessutom kan du skippa kön. Kortet hittar du här.

Forum Romanum. Besök gärna Palatinen, som under antiken var ett bostadsområde, som ligger intill. Uppifrån Palatinen har du fin utsikt över Forum Romanum. Trajanus marknader ett slags stora köpcentrum som kejsar Trajanus ville för att slutföra sitt monumentala verk av ”Forum”.


Colosseum – Ligger söder om  Forum Romanum.

Spanska trappan
– Byggdes på 1700-talet och ligger på Pincios sluttning i de centrala delarna av Rom. Trappan sträcker sig mellan Piazza di Spagna och Piazza della Trinità dei Monti.

St. Peterskyrkan i Vatikanen – En av världens största kyrkor. Den nuvvarande kyrkan byggdes i början 1500-talet. Peterskyrkan är gratis att gå in i medan museerna kostar mellan 5-10 euro.

Piazza Navona – Vackert med två stora fontäner. Här kan du slå dig ner för att äta, dricka eller ta en glass och bara titta på människor som rör sig.

Pantheon – Byggdes cirka 100 år f. Kr som ett tempel för romerska gudar. Sedan 600-talet har det fungerat som kyrka.


Fontana di Trevi – Den fantastiska fontänen på Piazza di Trevi. Byggdes på 1700-talet

Till sist så har vår resesäljare Eva Lundqvist (fd anställd) ett tips som kanske inte är lika känt, Viktor Emanuel-monumentet. Ligger vid Piazza Venezia och är en sevärdhet som man ofta bara går förbi. Men gör inte det nästa gång du är i Rom för den är väldigt intressant! Det är en byggnad i marmor, byggd vid 1800-1900-talsskiftet. Här finns den okända soldatens grav från första världskriget, men själva byggnaden är tillägnad kungen med samme namn som byggnaden. Här finns höga pelare, statyer och fontäner. Och utsikten mot Vatikanstaten är fantastisk.

Hjälp oss nu med många, många fler tips till månadens stad. Lämna ditt tips i kommentarsfältet!

Boka flyg till Rom

Boka hotell i Rom

Boka flyg + hotell till Rom

Boka weekend till Rom

Boka evenemang i Rom

9 Responses to Rom – Sevärdheter
 1. Marie Svara

  Ja, det var jag igen:

  Pantheon är min absoluta favoritbyggnad. Det sägs att det är världens äldsta bevarade betongkonstruktion. Dessutom så är taket format så att om man ”slog” en cirkel så skulle den tangera golvet perfekt. Bara en sån sak får ett byggnadsfreak som jag att bli exalterad.

  Ett av de största nöjena på Piazza Navona är just att sitta på en bänk och titta på turister som blir attackerade av diverse försäljare som ska prångla på dem en silhouette-klippning, ett flätat armband eller likvärdigt.

  Campo di Fiori bör inte heller missas. Här pågår grönskaksmarknad på förmiddagarna och det är en fröjd för ögat.

  Kan man fysiskt orka med så försök få till ett besök i kupolen på Petruskyrkan. Ett av mina allra bästa besök. Om jag minns rätt så är det inträde.

  Sedan förstås – Sixtinska kapellet…

  • hallin Svara

   Marie:
   TACK för din kommentar och dina värdefulla tips! Jag kommer skriva mer om Rom och tar med mig detta i ett inlägg. Har du mer tips så är du välkommen!

 2. Hans Grönberg Svara

  Var i Rom när jag fyllde 50 för 3 år sedan.Missa inte
  Villa Borghesi med parken och dess uteserveringar, speciellt söndagar då Romarna själva har utflykter och samlas och äter av medhavd matsäck.Utsikten från kupolen på Peterskyrkan är också nåt att inte missa

  • hallin Svara

   Hans:
   TACK för dina tips! Det ska jag absolut skriva om. Peterskyrkan måste nog få ett eget inlägg!

 3. Jonas Blomqvist Svara

  Hej!

  När vi var i Rom i Februari 2010 så fanns det ett resepass att köpa i de flesta turistinformationerna som innebar att man för en viss summa fick åka hur mycket tunnelbana och buss som man hann med under det antal dagar du köpte detta för. Det gav även gratis inträde och rabatterade inträden till många av Roms museum och sevärdheter. Kommer tyvärr inte ihåg priser men kan vara värt att kolla upp om du/ni åker till Rom. Verkligen en fantastisk stad.

  • hallin Svara

   Jonas Blomqvist:
   Det kommer ett inlägg om kommunikationerna i Rom. Ska absolut kolla upp ditt tips. TACK!

 4. Ingegerd Svara

  Åh vad bra med dessa tips. Jag planerar en resa för egen del i maj el oktober. Kan jag få lite tips boende som är bra med bra läge och inte för dyrt.

  • hallin Svara

   Ingegerd:
   Å, vad härligt det låter! Har precis tipsat om ett hotell, men det kommer flera!

 5. [...] Forum Romanum och Palatinen. Vi hade Rom som månadens stad då jag skrev mer om sevärdheterna, läs m... blogg.resia.se/2011/10/14/varldens-sju-nya-underverk-colosseum

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.