Kinesiska nyåret

Idag startar det kinesiska nyåret och nästa år som infaller är Kaninens år. Jag blev nyfiken på hur man firar den här högtiden i Kina.

I Wikipedia läser jag att det infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari till 19 februari i den Gregorianska kalendern. Det kinesiska nyåret är den största och viktigaste av de traditionella kinesiska högtiderna och markerar inte bara början på det nya året utan också början på det ljusare halvåret.

Det kinesiska nyåret är en stor familjehögtid i Kina. Alla reser till släkt och vänner för att fira tillsammans och det brukar vara stort trafikkaos dagarna före. Alla klär upp sig och det är inte ovanligt att man har köpt nya kläder. På kvällen äter man gemensam middag. Vad man äter beror på var man bor i landet men det är ofta kött, fisk och degknyten som man friterar. Man hänger avbilder av gudar på dörrarna som ska skydda de som bor där och en del klipper ut pynt i rött papper. Vid 12-slaget så går alla ut för att gemensamt titta på fyrverkerier.

Alla butiker är stängda under den här tiden och många har ledigt veckorna efter och industrin håller stängt. Ingen av researrangörerna genomför några resor till Kina under det kinesiska nyåret.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.