Pekinganka

För ett tag sedan anordnades en tävling här i bloggen då jag bad er om att tipsa mig om vad ni vill att jag ska skriva om. Det var mängder av bra tips som kom in bl a så ville Elisabeth veta mer om Pekingankan.

Jag kontaktade Pia Sandelius som arbetar på Kinaresor för att få mer information och bra restaurangtips. Min första fråga är naturligtvis finns det någon som besökt Peking som inte har provat att äta denna kända rätt?


Pia håller med och säger att det i stort sett alltid ingår en middag med Pekinganka på deras resor. Hon berättar också att traditionen att äta Pekinganka sträcker sig så långt bak i tiden som till 1200-talet under Yuandynastin. Namnet fick det först under 1600-talet.  

Det är en speciell tillagningsprocedur där skinnet skiljs åt från kroppen. Skinnet är en delikatess och äts separat. Ankan ska alltid serveras hel vid bordet och skäras upp på plats. Man börjar med skinnet som tas av och skärs i tunna skivor. Därefter fortsätter man med köttet som också det skärs i tunna, tunna skivor. Skinnet och köttet serveras med vitlök, vårlök och gurka. Du får dessutom en slags pannkaka till som du kan vira in köttet i och doppa i en god söt sås. 

Pia tipsar om två restauranger. Den ena heter Huajia Yiyuan och är en större trevlig restaurang med många andra goda rätter till bra priser. Den äldsta och mest ansedda restaurangen heter Quanjude, här kostar Pekingankan runt 100-200 per person.

Vad spännande! Jag har ännu inte varit i Kina men jag är mycket spänd både på landet och maten (och OK da, shoppingen också…!). Har du varit där och har något bra tips där man kan äta Pekinganka eller någon annan traditionell rätt så skriv gärna en kommentar.

Vill du läsa mer om den kinesiska maten  och andra tips om Kina så klicka här

Betygsätt inlägget:
Kategori:
Taggar:

2 Responses to Pekinganka
 1. Janne på Resia Göteborg Svara

  Härligt med gamla klassiker.
  Vad man inte skall glömma är att det utvecklas.
  Jag hade den stora turen att göra en studieresa till Shanghai för några år sedan.
  Vi hade en egen svensk VIP guide som tog hand om oss i gruppen och en kinesisk som skötte alla kontakter externt. En otroligt bra lösning som jag rekomenderar all grupp & konferensresor till Kina, det var nämligen så att vår guide, Peter Wik, varit food & beverage manager ( mat & dryck ansvarig ) på bla Shangri La hotell i Hong Kong mfl ställen. Detta innebar att varje måltid, lunch som middag var en upplevelse utöver det vanliga. En kväll åt vi på en trendig restaurng i Shanghais franska arrondissemang, dvs de gamla diplomatkvarteren, underbar miljö för en promenad förresten. Det kom in en aldrig sinande ström med små läckra rätter och det jag specielt kommer ihåg var en Pekinganka a la nya crossover köket, dvs fransk-kinesiska. Små, små bitar utsökt tillagad anka, naturligtvis var det små bitar , vi talar ju franska köket…. nez paz?
  Restaurangens namn är oväsentligt, Shanghais kroghimmel tänder ständigt nya stjärnor, vitsen är att med en special guide som Peter så har man koll på dessa OCH får bord. Tillsammans med hans personliga gamla favoriter får man en radda kulinariska höjdpunkter under resan. T ex hans lunchställe på en takterass vid the Bund, med otrolig vy.

 2. […] här rätten är minst lika känd som Kinesiska muren. Pekinganka har krispigt skinn och mört köt... blogg.resia.se/2017/07/17/7-hojdpunkter-i-peking

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.