Zakynthos

Visst börjar man längta efter Grekland nu? Jag är en riktig greklandsfantast och har varit där flera gånger. Har dock aldrig varit på Zakynthos och bad därför Anna Selberg (f.d. anställd) på vår resebyrå i Umeå om en rapport. Läs och låt dig inspireras!

I mitt tycke är Zakynthos en av de vackraste öarna i Grekland. Du finner finkorniga sandstränder som blandas med det bördiga slättlandet där man odlar bland annat tomater, druvor och meloner. Genom hela ön sträcker sig även en bergskedja som ger ön karaktär.

Zakynthos har en lång historia av kultur, visste ni till exempel att Greklands nationalsång komponerades här? I Zakynthos stad kan man känna av historiens vingslag och besök gärna Bochali med ruinerna av en venetiansk fästning. Varför inte ta en kopp kaffe och njut av utsikten och de svalkande vindarna?

Jag rekommenderar att ni besöker”smugglers wreck”, den vita stranden med smugglarvraket. Vraket är inte mycket att beskåda, men havet och klipporna är fantastiskt vackra. Om ni inte önskar besöka stranden per båt, finns det möjlighet att se stranden från ovan, se fotot!

Passa även på att åka ut till Vassilikos, den lilla halvön som ni kommer till när ni passar byn Argassi. Här ligger stränderna på rad och det är lugnt och fint.

Mitt tips är att se om någon av de äldre tavernorna, som till exempel Arekia i Zakynthos stad har öppet. Njut av maten och folkvisorna som brukar framföras senare på kvällen, så kallade ”arekies” och ”kantades”.

Besöker ni Zakynthos på tidig vår står ängarna i blom här. I turistorterna finner ni mest nya byggnader och ni bör gärna besöka Zakynthos stad eller ta en tur runt ön. I staden samt i byarna i bergen finns ett fåtal gamla hus kvar som kan berätta om hur Zakynthosborna bodde och levde förr i tiden.

Till Zakynthos åker man främst för sol och bad – ön är en av de mest solsäkra i Medelhavet. Men ni kan även upptäcka en ö med spännande historia och intressant kultur. Kalos ilthate stin Zakyntho – hjärtligt välkomna till Zakynthos!

Kontakta gärna Anna så berättar hon mer!

4 Responses to Zakynthos
 1. Marie Svara

  Jag håller med att ”smugglers wreck” eller ”Shipwreck Bay” är värt att besöka. Den vackra mysiga viken och den härliga lilla stranden glömmer man aldrig.

  Kan också rekommendera en tur till Laganas för dig som gillar en pulserande nattliv med fest.

  • Hallin Svara

   Marie:
   Tack för tipset!

 2. Anders Svara

  Ett annat bra Zakynthos-tips är naturreservatet Askos Stone Park.

  • Hallin Svara

   Anders: TACK för fint tips!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.