Sant Jordi – Boken och rosens dag i Barcelona

Är du i Barcelona 23 april så kommer du att uppleva Sant Jordi – Boken och Rosens dag. Alla män köper rosor till kvinnorna och alla kvinnor köper böcker till männen.

Dagen firas med anledning av en gammal legend om den stora och elaka draken som terroriserade ett helt kungarike. För att hålla draken lugn offrade man varje dag en ung och vacker flicka till draken då detta var hans favoritmat.

En dag fanns bara kungens vackra dotter kvar att offra. När prinsessan skulle överlämnas så dök riddaren Sant Jordi upp och dödade draken med sitt svärd. Från drakens blod så växte det upp rosenbuskar. Den vackraste rosen gav riddaren till prinsessan. Sant Jordi är en populär figur och märks på flera ställen i Barcelona där avbilder av Sankt Göran (översatt till svenska) och draken syns. 

Att bokens dag sker på samma dag beror på att man vill hedra dödsdagen av Miguel de Cervantes och födelsedagen av William Shakespeare som båda var den 23 april.

I Barcelona är det stor fest denna dag. rosenrabatterna blommar, rosförsäljare överallt i hela staden. På Las Ramblas trängs stånden med rosor och böcker. Överallt ser man kvinnor i alla åldrar med rosor i händerna!

Men vilken härlig dag att fira! Det hade jag gärna tagit efter här i Sverige. Kanske att du kan planera in di Barcelonaresa efter den här dagen, det måste vara en alldeles särskild upplevelse!

Kommentera

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.