Safari i Kenya

Att åka på safari är en dröm för många. Vår resesäljare Lilian Senntoft i Hässleholm har varit två gånger på safari i Kenya. Läs hennes tips! 


Att det har varit upplevelser för livet går inte att ta miste på; ”strålande, fantastiskt, otroligt vackert och obetalbart” är några av Lilians omdömen. Det är resor som kostar en del, men det är det väl värt, enligt Lilian. Det finns alltid nya upplevelser att göra, och du får absolut valuta för pengarna. Safariresorna är två av de bästa resorna jag någonsin gjort, säger Lilian.

Att åka på safari i Kenya är en fin upplevelse. Parkerna är inhägnade, men områdena är enorma och djuren strövar fritt. Känslan är väldigt genuin, och precis så som man tänker sig Afrika. Det är inte i närheten av att se samma djurarter på djurpark här hemma. Chaufförerna och guiderna visar stor respekt för både djur och natur och det känns verkligen som att göra en resa in i den riktiga vildmarken.

Jag såg the Big Five (lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel) båda gångerna jag besökte Kenya. Chaufförerna kommunicerar och tipsar varandra om var djuren finns, men de kör aldrig så nära att djuren blir rädda. Ibland kommer man ändå väldigt nära och får stora vilda djur precis utanför bilen. Det är en mäktig känsla! Men tänk på att vara tyst om du vill komma riktigt nära.

Det finns olika djur i olika parker. Nationalparken Masai Mara är ett säkert kort för dig som väljer att göra en kortare safari. Du kan flyga dit direkt från Nairobi.

Själva safariturerna görs oftast tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Då är luften lite svalare och både djur och människor trivs bättre ute i solen. Mitt på dagen kan du vila ut hemma på lodgen där du bor.

Vissa lodger erbjuder också utflykter utöver det ordinarie safariprogrammet. Det kan till exempel vara ”Walking Safari” med guide eller en tur med luftballong över savannen.

Under en veckas safari besöker man som regel flera olika parker och reservat. Etapperna mellan parkerna kan bli väldigt skumpiga och långa, det känns i kroppen efteråt. Ett bekvämare alternativ är att göra en kortare safari med flyg till Masai Mara och sedan hålla sig inom parken.

Under själva safariturerna, så kallade game drives, kör chauffören betydligt långsammare och då är det inga problem med bekvämligheten. Jeeparna är fina och alla resenärer har fönsterplats och gott om utrymme inne i bilen. Tänk dock på att bagageutrymmet är begränsat! Ta bara med det nödvändigaste och packa i en mjuk bag. Resväskor är bannlysta. Kombinerar du safarin med sol och bad som jag gjorde kan du lämna resväskan med en del av packningen i Nairobi inför safarin, och hämta upp den igen innan du reser vidare.

Många undrar hur boendet under safarin är. Lodgerna är otroligt välplanerade. Du bor mitt i vildmarken, men utan att göra något större avkall på bekvämligheten. Det finns lyxiga tältläger, men själv har jag bott i bekväma bungalows med eget badrum.

Vissa lodger är inhägnade, andra inte. Under nätterna hör du savannens liv tätt inpå knuten, beväpnade vakter ser till att djuren inte kommer in på området. Ta med en ficklampa och en tjock tröja. Ofta blir det väldigt mörkt och lite kyligt på natten.

Många av lodgerna har pool och fina utsiktsplatser. Där kan du koppla av under dagen, mellan morgonens och eftermiddagens game drive.

Maten på lodgerna har varit jättebra, oftast har det bjudits buffé med både inhemsk och internationell mat. I Kenya äter man mycket soppa, ofta finns det flera soppor att välja på. Frukosten brukar också serveras som buffé, ofta med mycket färsk frukt och amerikanska och indiska inslag på buffébordet.

Det låter verkligen som en riktig drömresa som jag gärna skulle göra. Hur är det med dig, vilken resa drömmer du om?

11 Responses to Safari i Kenya
 1. Maria Svara

  Åh min drömresa!! Jag har dock ofta undrat vart safarin är bäst, i Kenya eller Tanzania? Någon som varit i Tanzania?

  • hallin Svara

   Maria:
   Det måste vi ta reda på? Återkommer!

 2. Eva Adriansson Svara

  Kul att läsa ditt inlägg.Funderer själva på en av dessa resene.Var på safari i Syd-afrika Addo elefantpark.Mäktig känsla,så ingen lejon,men en dag da vi satt ute vid vår stuga kommer 81 elefanter.
  Det är som livet står still och man tror ej sina egna ögon.
  Hälsningar Eva Adriansson

  • hallin Svara

   Eva Adriansson: Tack! Vilken upplevelse, jag förstår att det blev ett oförglömligt minne. Safari verkar stå på mångas önskelistor över drömresmålet!

 3. Åsa Svara

  Hej,
  Gjorde min första safari för 1 år sedan i Sydafrika väster om Port Elizabeth, cirka 9 timmars bilresa från Kapstaden.
  Vi var i en liten park som endast hade 10,000 kvm mark. Stor skillnad från Kruger som jag tror inhyser 3 miljoner kvm yta. Det blir lite annorlunda när det är en liten park. Det är lättare att hitta djur, intimare, vi delade både lägereld och reseminnen med vår guide som dessutom var en hejare på överlevnad vilket han visade prov på under hela safarin. Hur man vände på ett termitbo och gjorde eld, hur man kunde använda taggar från kaktus till bedövning men framförallt visade han respekt för djuren och gjorde upplevelsen nära djuren nästan övermäktik. Amakala hette parken.
  Den mäktigaste stunden var när vi mitt i letandet efter lejonen stannade på en kulle med jeepen, guiden dukade upp ost, korv, kex, frukt och vin och vi såg solen gå ner med flera mils utsikt. Samtidigt som vi visste att ett lejon kunde dyka upp när som helst.
  Upplevelsen toppades dessutom av att vi bodde i en herrgårdslänga från 1845 med inredningen sparad, läckert. / Åsa

  • hallin Svara

   Åsa:
   Tack för att du delade med dig av dina tips. Jag tror jag får skriva om den i ytterligare ett inlägg om safari!

 4. Maria Svara

  Åh nu blir jag ännu mer sugen på en safari!! Det är definitivt ett av mitt livs måsten! 🙂 då jag har en dotter på 3 år så tänkte jag vänta tills hon är stor nog att uppskatta en sån resa! Någon som varit på safari med barn? Undra vilken ålder som är lämplig.. Runt 10 år kanske?

  • hallin Svara

   Maria:
   Vad kul att du blev inspirerad! Det är verkligen ett drömresmål för många!

  • Marie Svara

   Hej Maria!
   Vår familj var i Sydafrika förra vintern då barnen var 7,5 och 11,5. Det fungerade alldeles ypperligt. Dock skulle jag nog säga att 7 år bör nog barnen vara för att kunna hålla tyst under safarit och kunna sitta i en bil och skumpa runt i tre timmar som en safaritur normalt sett tar.

   Safari är förövrigt en fantastisk upplevelse. Sydafrika kanske inte bjuder på det bästa, det har jag förstått att Botswana och Tanznia är bäst på, men natur och djur fick vi ta del av. Det är relativt mycket växtlighet i Sydafrika och kuperat också, varför det är svårt att se ibland. Men lejon, zebror, elefanter och massor med antiloper fick vi se. Ingen leopard, men gepard.

   För övrigt är Sydafrika nog det mest fantastiska land jag besökt. Folket, naturen och maten. Jag återvänder gärna!

   • hallin Svara

    Marie:
    TACK för ditt svar! Vad kul att höra om Sydafrika. Har förstått att det är en totalupplevelse! Tack också för rekommendationen om barnens ålder, det är nog viktigt att de inte är för små!

 5. [...] För ett tag sedan skrev jag om safari i Kenya. Det var många som kommenterade och det är helt klart e... blogg.resia.se/2011/02/13/zanzibar

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.