Handbolls VM i Sverige

Idag börjar handbolls-VM som spelas på flera orter i Sverige. De länder vi ska möta i gruppspelet är Argentina, Chile, Korea, Polen och Slovakien. Idag 20.15 spelas första matchen mot Chile. Den tuffaste matchen bör vara den mot Polen.

Eftersom det här är en reseblogg så blev jag nyfiken på att titta närmare på Polen. Jag har vid flera tillfällen varit på väg med mina tonårssöner för att resa till Krakow och ett mycket viktigt besök på Auschwitz. Det finns fortfarande kvar på min ”lista” och jag hoppas att det blir av till hösten.

Att ta sig till Polen är enkelt via färjorna som går till Gdynia och Gdansk. Om man bara har några dagar på sig så finns det mycket att upptäcka i det så kallade trestadsområdet, Gdynia-Gdansk-Sopot.


Gdánsk är en historisk men ändå ny stad. Stora delar av staden förstördes under andra världskriget, men stadskärnan byggs ständigt upp igen enligt de gamla ritningarna, sten för sten. Det är svårt att tro att Gdánsks stadskärna till viss del är nybyggd när man promenerar längs trånga gränder och över vackra torg. Den bästa promenadstråket är längs den charmiga gränden ulica Mariacka. Längs vägen ser du då också Maria-kyrkan, som med sitt 80 meter höga torn erbjuder en makalös utsikt över hela Trójmisato, som man kallar trestadsområdet. I närheten av Maria-kyrkan ligger också långa torget, Dlugi Targ, som är kantat av fantastiskt vackra husfasader.

Vill du utforska resten av trestadsområdet tar du dig lätt med snabbtåg från Gdánsk till Sopot och Gdynia. På perrongerna finns skyltar på engelska så att även vi turister hittar rätt.

Sopot är en exklusiv badort med gamla anor. Där kan du promenera ut på den långa träpiren och om du vill fortsätta med båt till den vackra halvön Hel, där restaurangerna serverar nyfångad fisk.

Gdynia, som förr var en traditionell fiskestad, är nu modernare än sina två syskonstäder. I Gdynia kan du göra ett besök i den bågformade Saluhallen som byggdes 1938.

Vill du äta polskt skall du hålla utkik efter ordet Gospoda, som betyder värdshus på polska. Polackerna själva äter gärna saltgurka (!) och sernik, polsk ostkaka, så det får du inte missa att prova. Vill du äta mer internationellt så är restaurangen Sphinx på Dlugi Targ i Gdánsk ett bra tips.

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.