Israel idag

För många år sedan var jag och besökte Jerusalem, Betlehem och alla fantastiska sevärdheter i Israel. Det var i slutet av 80-talet och det kändes helt lugnt att resa dit. Eilat var ett mycket populärt resmål för oss svenskar. Häromdagen skrev jag om Jordanien vilket verkligen fått ett uppsving de senaste åren. Härifrån kan man göra en 2-dagarstur till Israel Därför blev jag nyfiken på hur det är att resa till Israel idag. Känner man sig säker? Jag frågade vår säljare, Maria Jacobsson (f.d. anställd) på Resia i Upplands Väsby som har bott i Israel och nu rest tillbaka. Läs hennes berättelse här.

Bodde en tid under det glada 80 talet i detta underbara land. I december 2009 åkte jag tillbaka för att se vilka förrändringar kriget hade gjort med mitt favorit land. Det var lika lätt att resa runt med buss i landet som på 80 talet men dock liftade man inte längre som man gjorde på den tiden men det gör man i och för sig inte i Sverige heller numera. Att lifta är inte något säkert sätt att resa.

Tyvärr går det inte någon direktcharter till Eilat och Israel längre. Men Apollo flyger till Jordanien och du kan antingen köpa endast flyg eller en rundresa till Israel. Du kan också ta 2-dagarsturen från Jordanien. Guiderna är riktigt duktiga!  Jag rekommenderar verkligen att åka över till Eilat om du är i Jordanien. Stränderna är helt fantastiska och du kan enkelt hitta en helt egen strand som. Ena delen av strandpromenaden är en känsla av St Tropez med fina restauranger och barer och den andra nästan som Istanbul med basarer och marknadsstånd. Häftiga kontraster! Man bygger nya hotellkomplex för man ger aldrig upp hoppet att den stora turisminvasionen skall återvända till landet.

Det är rigorösa säkerhetskontroller överallt. Till och med när man skall gå in i varuhusen runt om i landet så är det säkerhetsvakter. Det har det i och för sig alltid varit och efter ett tag vänjer man sig och det känns bra.

Vill man besöka Betlehem och Jerusalem så kan man ta en weekendresa till Tel Aviv. Många flygbolag har väldigt väldigt bra priser till Tel Aviv. Hotell kostnaden är inte heller så dyr så man kan komma undan till ett väldigt bra pris.

Jag måste säga att det låter ungefär som när jag var där i slutet av 80-talet och man känner sig säker när man besöker Israel. Det är verkligen en speciell känlsa av vandra på Via Dolorosa, se Klippmoskén, Klagomuren och alla andra mycket intressanta platser. Är du nyfiken och vill veta mer så kontakta gärna Maria.

4 Responses to Israel idag
 1. Terese Svara

  Jag har aldrig tänkt på Israel som en semesterdestination. För kanske 10-15 år sedan hade jag en lärare som ofta åkte dit som hjälparbetare. Men här låter det faktiskt som ett ganska intressant resmål!

  • hallin Svara

   Vad kul att du blev inspirerad! Israel är ett fantastiskt land som erbjuder massor av sevärdheter, fina bad och inte minst ett härligt klimat. Tyvärr har man ju varit lite rädd att resa dit med tanke på alla oroligheter så det var kul att få en rapport om att det nu känns bra att resa dit igen.

 2. Anna Svara

  Jag besökte Israel ett flertal gånger i slutet på 80-talet och början på 90-talet, efter en tre månadersvistelse på Kibbutz i norra Israel. Jag kan varmt rekommendera landet, som verkligen är pyttelitet men otroligt fullt med vackra och historiska platser att besöka. Från norr med sin fantastiska grönska vid gränsen mot Libanon och sin vacka vita kuststad Akko.Från kuststaden Tel Aviv som sjuder av liv och bjuder på vackra stränder till underbara Jerusalem, som inte lämnar någon oberörd. Ett besök till Tiberius och förstås bad i Döda Havet är en måste-upplevelse. För att inte tala om att vandra i nationalparken Ein gev med bad i vattenfall… Den historiska platsen Masada klippan är förstås också ett måste. Nere i södra Israel har vi ökenklimat och badorten Eilat. Allt detta och förstås mycket mycket mer finns på denna lilla yta som är staten Israel.

  • hallin Svara

   Anna:
   TACK för din kommentar. Det låter verkligen som ett härligt land att resa runt i. Jag har bara sett Tel Aviv, Jerusalem och Betlehem och det var en stor upplevelse!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.