Prag

Prag är en otroligt vacker stad med mycket tjusiga hus i både jugend- och barockstil. Det är 1.2 miljoner invånare, behändig storlek som gör det enkelt att ta sig fram till fots även om det är enkelt att åka både tunnelbana och spårvagn. Det kan vara lite knepigt att hitta till en början då gatorna går kors och tvärs och flera av dem bara är små gränder. Men efter ett tag är det lättare att hitta och du får en bra översikt.


På den stora moderna gatan V Celneci som går ner mot gamla stan hittar du flera moderna butiker och restauranger. Vid slutet av gatan kommer du fram till ”gamla stan” som sträcker sig ända ner mot Karlsbron. Precis i början hittar du marknaden där de säljer tjeckiskt hantverk. Här kan du köpa stickade mössor i fina färger, porslin, träleksaker, frukt, godis och mycket annat. Gå till torget och titta på det omtalade Astronimiska uret. Vid varje helt klockslag så samlar sig turister och ett klockspel börjar.


Ta dig över den vackra Karlsbron med sina sotiga men praktfulla statyer. När jag var där förra året så höll de på att renoveras så det kan hända att de har en annan färg nu! Det är verkligen en upplevelse att vandra över bron som inte tillåter någon biltrafik. Turister, gatuförsäljare och porträttmålare samsas på bron. På andra sidan vandrar du upp till borgen, Hradcany. Den är verkligen värd ett besök. Det första som möter en är en praktfull kyrka men missa inte att vandra vidare så att du får se hela borgen. Här finns mycket att se, allt från fängelsehålor till marknadsstånd.


Ät inte på de större restaurangerna i ”gamla stan” eller på europeiska kedjor utan njut istället av de små tjeckiska restaurangerna på de mindre gatorna som serverar god mat. Jag åt bönsoppa, gulasch och pannkakor med öl för cirka 125:-/person. På de mindre gatorna i ”gamla stan” kan du också hitta flera barer som serverar den goda tjeckiska ölen för 10:-.

I Prag går man gärna på kaféer. Det mest kända som du inte bör missa är Café Louvre som ligger en trappa upp på Narodni 22. Kaféet har funnits sedan 1902 och det var här Franz Kafka satt och njöt av sitt kaffe och filosoferade. En enorm kakbuffé och inte speciellt dyrt.

Önskar du shopping i vanliga butiker så ligger den stora gallerian, Palladium i utkanten av ”gamla stan”.

Då Prag inte är speciellt stor så räcker 2-3 dagar här. Men det finns förstås utflykter att göra utanför stan.

One Response to Prag
  1. pontus Svara

    Vysehrad!

Kommentera

Please rate*

Din email-adress kommer inte att publiceras. Var snäll och fyll i namn, email och en kommentar.